Efikasnija naplata poreza

Najavljen je čitav set mera i promene poreskih zakona kako se bi se osigurala bolja naplata poreza. Donešene su izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, uvdena elektronska prijava poreza, uvećana naplata PDV-a, pooštrena kontrola izdavanja fiskalnih računa. Premijer Vučić je u svom ekspozeu najavio i transformaciju Poreske uprave i efikasniju borbu protiv sive ekonomije kako bi se unapredila efikasnost naplate poreza. U sporazumu sa MMF-om predviđeno je i usvajanje Programa transformacije Poreske uprave. Od novog Zakona se i dalje očekuje uvećanje prihoda od poreza, smanjenje regulatornih troškova usklađivanja sa poreskim propisima i smanjenje pravne nesigurnosti. U svom krajnjem cilju ove promene treba da imaju pozitivan uticaj na konkurentnost Srbije, najavljuje premijer.

Delimično ispunjeno
  • Obećanja
  • Analiza
    stanja
  • Reakcije
    javnosti

Avgust 2015. Ministar finansija Dušan Vujović najavio je da će država uvesti mere, među kojima je i uvođenje onlajn fiskalnih kasa, koje će povećati naplatu PDV-a 15 i 20%.

- “Pokušaćemo da dobijemo najbolju moguću cenu i budućnost za našu kompaniju, a ako to ne budemo u stanju nećemo da prodajemo. Vlada DS je 2011. godine postavila cenu na više od 1,4 milijarde evra za 51 odsto, a mi očekujemo značajno veću sumu od toga, a ako je ne budemo imali nećemo da prodajemo”, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Mart 2015. Sporazumom sa MMF-om Vlada Srbije se između ostalog obavezala i da do kraja marta usvoji i Program transformacije Poreske uprave 2014-2019, koji razvija Ministarstvo finansija.

Decembar 2014. Nećemo povećati nijednu stopu poreza i akciza, a veći prihod ostvarivaćemo isključivo boljom naplatom poreza.

April 2014. Aleksandar Vučić je u ekspozeu je izrazio nužnost boljeg poreskog obuhvata pojedinih grupa i delatnosti i manje promene poreskog sistema u oblasti akciza i drugih indirektnih poreza. Najavio je i donošenje Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji odnosno stvaranje pretpostavki za  transformaciju Poreske uprave i efikasnu borbu protiv sive ekonomije kako bi se unapredila  efikasnost naplate poreza i uvećali prihodi od poreza, smanjiti regulatorni troškovi usklađivanja sa poreskim propisima i smanjila pravna nesigurnost. Obećana je i reforma finansiranja lokalne samouprave obezbediće se bolja naplata lokalnih poreza

Januar 2016. Poreski obveznici moći će od ponedeljka, 11. januara, elektronski da podnose još šest novih prijava, najavila je Poreska uprava Srbije.

Januar 2016. U 2016. godini će biti manje kazne za vlasnike firmi i građane koji na vreme ne plaćaju poreze.

Decembar 2015. Od Nove godine privrednici će finansijske izveštaje morati i moći da podnose samo u elektronskoj formi

Novembar 2015. Izveštaj veštaka potvrdio da je Dragoslav Kosmajac duguje državi na ime poreza od izdavanja nepokretnosti oko 564.000 dinara, saznaje Blic.

Avgust 2015. Lista pet najvećih poreskih dužnika u Srbiji ostala je nepromenjena u odnosu na prva tri meseca ove godine, samo je u međuvremenu njihov poreski dug još veći.

Jun 2015. Poreska uprava Srbije objavila je spisak najvećih poreskih dužnika na kojem su 422 aktivna preduzeća.

Poreska uprava Srbije objavila je najnovije podatke o visini neizmirenog poreza pojedinih fudbalskih i košarkaških klubova. FK Partizan duguje oko 66 miliona dinara, Zvezda 22 miliona dinara.

Mart 2015. Prijava godišnjeg poreza na dohodak građana u Srbiji će od sutra, 1. aprila, biti moguća samo elektronskim putem.

Oktobar 2014. Poreska uprava objavila je najnoviji spisak dužnika zaključno sa 30. septembrom, na kojem su 435 aktivne firme koje pojedinačno duguju između 20 miliona dinara i 7,3 milijarde dinara

- Poreska uprava uspela je da prebaci plan naplate PDV-a. Projekcija prihoda po tom osnovu za devet meseci bila je 289,35 milijardi (računajući ukupno i uvozni i domaći porez na dodatu vrednost), a naplaćeno je 292,05 milijardi dinara.

Jul 2014. Banke će ubuduće poreznike obaveštavati o svakoj uplati na devizne račune građana, kao i o prilivima na njihove dinarske račune po osnovu prihoda od samostalne delatnosti.

- Narodna skupština Republike Srbije je usvojila 3. jula 2014. godine izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Ovde možete pronaći najvažnije promene zakona.

- 441,5 milijardi dinara poreskog duga trenutno ne može da se naplati iz raznih razloga: ili je reč o dužnicima u restrukturiranju, stečaju, likvidaciji, “peračima” i “fantomima”, ili je reč o onima koji zvanično više ne postoje jer su izbrisani iz registra.

Avgust 2015. Od 190.000 fiskalnih kasa koliko ih ima u Srbiji, čak 90.000 ne šalje podatke poreskoj upravi. Više od 61 odsto firmi nema obavezu za evidentiranje obaveza elektronskim putem

Februar 2015. Prošlogodišnja „epidemija“ proglašavanja unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) u brojnim firmama koje duguju državi za porez ove godine im se i isplatila. Zaštićeni su od blokada, kao i od prinudne naplate.

Naplata poreza na imovinu povećana je i do tri puta u devet lokalnih samouprava gde je popisana imovina kroz projekat Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), izjavio je vođa projekta u GIZ-u Aleksandar Grunauer.

Oktobar 2014. Koliko novca za porez duguju najveći biznismeni, možda najbolje govori podatak da je to polovina sume koju će država dobiti smanjenjem plata i penzija

- Savez za fer konkurenciju smatra da je neophodno obezbediti bolju naplatu postojećih poreza umesto uvođenja novih ili povećanja postojećih neporeskih nameta jer se takvom praksom kažnjava privreda koja legalno posluje i uredno izmiruje svoje obaveze, a posledica toga je prelazak u sivu zonu i ukidanje radnih mesta.

- Poreska uprava objavila je najnoviji spisak dužnika zaključno sa 30. septembrom. Kada je reč o privatnim kompanijama, među dužnicima su firme Milana Beka, Marka Miloševića, Miroslava Bogićevića, Dragana Đurića i Željka Mitrovića.

Nenaplativo 3,5 milijardi evra poreskog duga. Poreska uprava Srbije zbog stečaja, likvidacija ili brisanja firmi iz registra od 694 može da naplati svega 276 milijardi dinara

Jul 2014. Novine Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji

Jun 2014. Ukupna naplata poreza i doprinosa, kod preduzeća i građana, u prvih pet meseci 2014. je “malo bolja” nego u istom periodu 2013, ali je i dalje ispod željenog cilja projektovanog ovogodišnjim budžetom.

April 2014. 10 tajkuna duguje Srbiji 100 miliona evra poreza

Mart 2014. Kada bi država uspela da naplati dug za poreze i doprinose od deset privatnih kompanija koje najviše duguju, prihod državne kase bi se povećao za oko 11 milijardi dinara ili 96 miliona evra i ne bi bilo potrebe za smanjenjem plata i penzija

Februar 2014. Predstavnik Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ Aleksandar Grunauer rekao je danas da uvećanja poreza na imovinu nisu nužna, ako se obezbedi bolja naplata.

Komentari posetilaca

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja sa * su neophodna.

*