Efikasnije izdavanje građevinskih dozvola

Srbija se nekoliko godina nalazi na samom začelju evropskih zemalja po efikasnosti izdavanja građevinskih dozvola. Usvojenim izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji očekuje se da se na jednom šalteru za 28 dana dobiju sve potrebne dozvole, a građevinska dozvola za pet dana. Do sada je taj rok bio 240 dana. Jedan od ciljeva ovog zakona jeste i ubrzavanje investicione gradnje. Najavljeno je i izdavanje elektronskih građevinskih dozvola, kao i donošenje Zakona o konverziji do kraja godine. U ovom kontekstu je SNS u svojoj kampanji (i 2012. i 2014. godine) često pominjao uspostavljanje Kancelarije za brze odgovore, nove Vladine Kancelarije koja bi trebalo da pomogne efiksnijem rešavanju problema izdavanja građevinskih dozvola, kao i uvođenje vodiča za investitore u Beogradu koji bi pomogao u efikasnijem pristupu administraciji.

Neispunjeno
  • Obećanja
  • Analiza
    stanja
  • Reakcije
    javnosti

Novembar 2015. Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović izjavila je da nijedna vikendica koja se nalazi u zaštitnom pojasu vodotokova neće moći da bude legalizovana i dodala da neće biti povlašćenih, jer nije bezbedno graditi pored vodotokova.

Maj 2015. Srbija će dobiti ne samo prelaznu već veoma visoku ocenu od Međunarodnog monetarnog fonda za trud, rad, posvećenost i rezultate, rekao je premijer Aleksandar Vučić. Razgovori o struji nastavljaju se i u ponedeljak, a o platama i penzijama u avgustu.

Mart 2015. Od 1. januara 2016. godine, sve vrste komunikacija biće isključivo elektronske. Izmenama zakona nije obuhvaćena konverzija zemljišta što će biti rešeno posebnim zakonom o građevinarstvu, koji će biti donet sredinom godine.

 Sigmund Miler, direktor Nemačke organizacije za tehničku saradnju (GIZ), preko koje su vlade Nemačke i Švajcarske podržale uvođenje e-dozvola, naglasio je da će Srbija preuzeti iskustva Makedonije koja je uz podršku GIZ-a prva u regionu implementirala ovaj sistem. Kako je rekao, cilj je da projekat dobije regionalni karakter i da se posle Srbije sa uvođenjem e-dozvola nastavi i u drugim zemljama odnosno jača regionalna saradnja i podstakne dolazak novih investicija.

 Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović istakla je da će e-dozvole za gradnju biti izdavane od 1. januara 2016. i da je reč o revolucionarnom koraku u obezbeđivanju dobrog ambijenta za investiranje u našu zemlju. Novi sistem omogućiće bržu izgradnju, kao i smanjenje korupcije u postupcima izdavanja dozvola.

 Aleksandar Vučić je u svom ekspozeu obećao donošenje Zakona o planiranju i izgradnji koji će podrazumevati uvođenje elektronskog registra i sistema izdavanja dozvola,  smanjenje broja institucija koje su uključene u proces izdavanja, skraćivanje rokova u kome  institucije moraju da se izjasne i otklanjanje ostalih uskih grla i uvođenje kancelarije za brze  odgovore. Cilj je  da se skrati vreme izdavanja građevinskih dozvola sa sadašnjih 170 dana na 60 dana.

Decembar 2014. Izdavanje elektronskih građevinskih dozvola u Srbiji počeće u drugoj polovini sledeće godine, najavila je resorna ministarka Zorana Mihajlović.

 Zakon o konverziji zemljišta biće usvojen do kraja marta 2015, a do kraja te godine će sigurno biti u upotrebi i elektronska građevinska dozvola.

Oktobar 2014. Novim Zakonom o planiranju i izgradnji, koji će se tokom novembra naći u skupštinskoj proceduri, biće dozvoljena gradnja i na lokacijama sa pravom korišćenja zemljišta i na taj način ćemo odblokirati gradnju i pre rešavanja konverzije.

Jul 2014. Ministarka saobraćaja, građevine i infrastrukture, Zorana Mihajlović, najavila je da će Novi Zakon o planiranju i izgradnji biti usvojen u avgustu. Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakon o planiranju i izgradnji možete preuzeti ovde. Javna rasprava traje do 20. avgusta.

Februar 2014. Velimir Ilić pozvao sve investitore koji imaju problema sa građevinskim dozvolama da se jave Ministarstvu građevinarstva da bi se postupak završio u kratkom roku.

 Prema rečima Velimira Ilića, nacrt novog zakona o planiranju i izgradnji, koji bi pored ostalog ubrzao donošenje grdajevinskih dozvola, nova vlada i Skupština mogle da usvoje odmah nakon izbora.

 „Do kraja meseca će se znati konačni podaci o broju novih zahteva za legalizaciju nelegalno sagrađenih objekata, kao i visina naknada za plaćanje legalizacije”, obećao je Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije koja je okupljena u koaliciji oko SNS-a.

Januar 2016. “Od sutra nema šaltera, građevinska za minut”. U Srbiji sutra počinje izdavanje elektronskih građevinskih dozvola u svim lokalnim samoupravama, a sistemu će se pristupati se preko više sajtova.

Decembar 2015.Nezadovoljni odlukom da se smanji broj zaposlenih u trenutku kada se broj predmeta utrostručuje, sindikati geodetskog zavoda stupaju u štrajk.

Oktobar 2015. Od 1. januara 2016. u Srbiji će biti uveden sistem elektronskog izdavanja građevinskih dozvola, koji će povećati efikasnost javne uprave, olakšati proces investiranja i doprineti eliminisanju korupcije, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. 

Mart 2015. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je donelo svih 28 podzakonskih akata – 26 pravilnika i dve uredbe i najavilo je pomoć lokalnim samoupravama u sprovođenju zakona.

Decembar 2014. Poslanici Skupštine Srbije usvojili su večeras većinom glasova Izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji kojim se omogućava da se na jednom šalteru za 28 dana dobiju sve potrebne dozvole, a građevinska dozvola za pet dana. Do sada je taj rok bio 240 dana.

Jul 2014. Zakon o otklanjanju poplava u Republici Srbiji usvojen je u Skupštini Srbije. Ovim zakonom regulišu se programi pomoći i obnova područja pogođena majskim poplavama 2014.

 Zorana Mihajlović je najavila da će leks specijalis, odnosno zakon o obnovi, koji je neophodan za lakše izdavanje građevinskih dozvola i druge uslove, uskoro biti na razmatranju u Skupštini Srbije

Jun 2014. U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture najavili da će novi Zakon o planiranju i izgradnji biti pred poslanicima do kraja juna. Najveća novina je to što će investitori građevinsku dozvolu dobijati u roku od 28 dana na jednom šalteru.

Novembar 2015. Predsednik vanparlamentarnog Pokreta “Dosta je bilo” Saša Radulović ocenio je da je Zаkon o ozakonjenju objekata sraman i dodao da je napisan po meri ličnih interesa funkcionera Srpske napredne stranke, kojima treba da omogući legalizaciju objekta izgrađenih na prostoru zabranjenom za gradnju.

– Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) pohvalila je grad Niš za broj izdatih građevinskih dozvola nakon 1. marta.

Oktobar 2015. Srbija je dosta uradila na poboljšanju sistema izdavanja građevinskih dozvola, a jedan od najpozitivnijih koraka ka reformi tog sistema je donošenje izmena Zakona o radu i inspekciji na radu, ocenio je ambašador SAD u Beogradu Majkl Kirbi na međunarodnom forumu o reformi sistema građevisnki dozvola “Građevinske dozvole za konkuretniji region”. 

Jun 2015. Ronald Seliger, predsednik Nemačko-srpskog privrednog udruženja, rekao je da šta vredi što se građevinska dozvola može dobiti za mesec dana kada ispunjavanje uslova za podnošenje zahteva za dozvolu i dalje traje mesecima. Dodao je da nemačke firme u Srbiji pokazuju veoma pesimističan stav u pogledu perspektive poslovanja.

Maj 2015. Govoreći o primeni Zakona o planiranju i izgradnji kao i broju izdatih građevinskih dozvola, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture  navela je da je za prvih mesec dana pune primene ovog zakona izdato 225 građevinskih dozvola, naglašavajući da je to “čak 45 puta više nego nego u istom periodu prošle godine”. Ipak, samo dan ranije ona je istakla da je izdato 58 dozvola.

Mart 2015. Predsednik Izvršnog odbora NALED-a Vladan Atanasijević rekao je da će biti formirana radna grupa kojoj će NALED pružiti podršku na pripremi softvera za elektronske dozvole, kao i obuku službenika u lokalnim samouravama da ga koriste.

 U okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o uređenju prostora i izgradnji NALED je prikupio komentare i sugestije svojih članica – predstavnika privrede, lokalne samouprave i nevladinih organizacija. Na ovom linku nalaze se usaglašene primedbe i komentare članica i Izvršne kancelarije NALED-a.

 Smatram da je nemoguće izdavanje svih potrebnih dokumenata investitoru na jednom šalteru u roku od 28 dana sve dok se ne obavi reforma javne uprave u Srbiji. Jednostavno, bez obzira na donošenje novog zakona, nadležne službe države i lokalne samouprave nisu efikasne i organizovane na pravi način, tako da neće moći da ispune propisano i ono što se od njih traži – kaže naš sagovornik.

 Objedinjena procedura za dobijanje građevinskih dozvola u roku od 28 dana, znači da će sva dokumenta koja je investitor ranije morao da nabavlja u institucijama i javnim preduzećima, po službenoj dužnosti nabavljati lokalna samouprava.

 Lokalne samouprave ne dele optimizam. Mnoge opštine nemaju elektronski umrežene službe. Bez toga, kažu, rokove ne mogu ispoštovati.

 Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) svojevremeno je ocenila da će puna primena izmenjenog Zakona o planiranju i izgradnji omogućiti da se Srbija na listi o uslovima poslovanja Svetske banke, popne za 100 mesta. Srbija je po efikasnosti dobijanja građevinskih dozvola na listi SB bila na 186. mestu od 189 zemalje, jer je za dobijanje tog dokumenta u proseku bilo potrebno 264 dana. Izmene zakona će, po navodima NALED-a smanjiti i trošak za izdavanje građevinske dozvole koja je koštala pet puta više nego u EU i do 20 puta više nego u zemljama OECD-a.

 Potpredsednik UO NALED – a Ana Brnabić je naglasila da u Srbiji donošenje podzakonskih akata u proseku kasni 1.071 dan od donošenja zakona, tako da Zakon o planiranju i i izgradnji uvodi i novi standard u zakonodavstvu Srbije, s obzrom da su sva podzakonska akta doneta za samo dva meseca. Ona je rekla da je za taj zakon sprovedena i široka javna rasprava koja je trajala četiri meseca, a u koju su bile uključene sve zainteresovane strane.

Februar 2015. Stručnjaci Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) ukazuju da je konverzija postala gorući problem, a Srbiju, kako kažu, najviše košta to što su velike površine građevinskog zemljišta blokirane za investicije. Najznačajniji investitori, internacionalne kompanije, zbog toga ne proširuju svoje pogone, smatra ova organizacija. “Bez mogućnosti konverzije, u gubitku su i korisnici zemljišta i lokalna samouprava, koja bi u slučaju izgradnje naplaćivala naknadu za uređenje zemljišta, a kasnije i porez na imovinu”, smatra NALED. Konverziju je, dodaju, pravno moguće rešiti na jedan od sledećih načina.

Novembar 2014. Konverzija bez naknade nad građevinskim zemljištem je rešenje koje bi odblokiralo mnoge investicije u Srbiji, smatraju u Američkoj privrednoj komori (AmCham) i ističu da zato to pitanje ne treba odlagati. Nikolić smatra da bi pitanje konverzije moralo biti rešeno istovremeno sa donošenjem novog Zakona o planiranju i izgradnji, a ne posebnim zakonom koji je najavljen za iduću godinu.

– Savet stranih investitora poručio je Vladi Srbije da je izdavanje građevinskih dozvola i dalje netransparentno i opterećeno birokratskim procedurama, kao i da u tom sektoru jedva da ima pomaka piše u “beloj knjizi”.

Oktobar 2014. Ministar privrede Željko Sertić izjavio je danas da novi zakon o planiranju i izgradnji kasni jer nije rešen problem konverzije zemljišta.

Avgust 2014. U PKS održana javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnj

 Stručna javnost upozorava da je temeljno pitanje ovog zakona konverzija prava korišćenja u pravo vlasništva.

 Naša zemlja je na Doing business listi Svetske banke 182. od 189 zemalja u kategoriji efikasnosti izdavanja građevinskih dozvola, a proces dobijanja odobrenja za gradnju je 3,5 puta skuplji nego u zemljama regiona.

– Državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva Aleksandra Damnjanović detaljnije je predstavila nova rešenja. Kako je navela, proces dobijanja građevinske dozvole sada će imati 9 do 10 koraka i vreme potrebno za njeno dobijanje biće smanjeno sa 269 na 99 dana. Ona očekuje da će predložene mere doneti veću ponudu uređenih lokacija za gradnju, veće učešće javnosti u izradi planskih akata, eliminisanje 20 suvišnih postupaka, obezbediti jedan kanal komunikacije između investitora i lokalne samouprave i pomoći razvoju efikasnije i odgovornije javne uprave.

Jul 2014. Građevinska dozvola za 26 dana – Šta donosi Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji? Budžetski fond za energetsku efikasnost i objedinjena procedura za izdavanje dozvola.

Komentari posetilaca

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja sa * su neophodna.

*

1 kometar

  • T

    Na zalost u praksi ovih 28 dana se pretvara u 200 dana koliko je meni trebalo da dobijem gradjevinsku dozvolu za rekonstrukciju objekta. Procedura je i dalje komplikovana i daleko od JEDNOG SALTERA. Pozabavite se malo pravim stanjem na terenu.