Finansiranje zdravstvenog sistema

Finansiranje zdravstvenog sistema je u predizbornom periodu bila tema koja među strankama bila različito zagovarana. SNS se kao i 2012. godine zalagao za zdravstveni sistem dostupan svim građanima, a SPS je zagovarao da se za zdravstvo izdvaja u skladu sa prosekom izdvajanja za zdravstvenu zaštitu u Evropi. Vlada Ivice Dačića (2012-2014. godine) je učinila i nekoliko koraka u ovom pravcu, poput preuzimanja duga zdravstvenih ustanova prema veledrogerijama ili proširenja broja lekova koji se izdaju na recept, kojima se povećao javni dug. U ovom obećanju je zato Vlada ocenjena kao delimično uspešna.

Delimično ispunjeno
  • Obećanja
  • Analiza
    stanja
  • Reakcije
    javnosti

Mart 2014: SPS je u jednom stranačko saopštenju tokom kampanje istakao da se ta stranka zalaže da se zdravstvo finansira iz nacionalnog dohotka izdvaja u skladu s potrebama stanovništva i da se usklađuje sa prosekom izdvajanja za zdravstvenu zaštitu u Evropi, koji iznosi 13% od BDP. Februar 2014: Srpska napredna stranka je istakla neophodnost reformi na svim nivoima zdravstva, profesionalizaciju kadrova i uvođenje sistema subordinacije. Takođe, SNS se u predizbornoj kampanji zalagao za stimulisanje zaposlenih boljim platama, ali i sankcionisanje nemara i nerada.

Novembar 2015: Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je u prethodnih godinu i po dana zaposleno blizu 1.000 mladih lekara, te najavio nova zapošljavanja u zdravstvu. Lončar je dodao da je tih 1.000 lekara primljeno na osnovu konkursa, a ne preko veza.

– Vlada Republike Srbije usvojila je više zakonskih predloga i zaključak kojim je Ministarstvo zdravlja zaduženo da, u saradnji sa Ministarstvom finansija, pripremi odgovarajući akt kojim se obezbeđuju sredstva za hitno srpovođenje postupka javne nabavke investiciono-tekućeg održavanja zdravstvenih ustanova.

– Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je Vlada donela odluku da odvoji sredstva u najbržem mogućem roku da se sve bolnice i zdravstvene ustanove u Srbiji okreče, odnosno srede.

Oktobar 2015: U prvih šest meseci ove godine na produženo lečenje, ili zbog prevencije pogoršanja bolesti, u rehabilitacione centre upućeno je o trošku zdravstvenog osiguranja 19.276 osiguranika. Oni su u banjama i RH centrima proveli čak 483.966 dana, a Republički fond zdravstvenog osiguranja je za troškove njihovog oporavka izdvojio više od 1,3 milijarde dinara.

Januar 2015: Od 1. januara 2015. godine počela je primena nove Liste lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, koju je doneo Republički fond za zdravstveno osiguranje, kao i primena Odluke o najvišim cenama lekova, koju je donela Vlada Republike Srbije.

Mart 2015: Poslanica SPS-a i nekadašnja ministarka zdravlja Slavica Đukić-Dejanović istakla je na javnoj debati “Stop korupciji u zdravstvu” da su se u Srbiji po glavi stanovnika za zdravstvo izdvaja najmanje novca među evropskim zemljama, oko 260 evra godišnje, ali i da prilikom distribucije tog novca postoje bolesnici prvog i drugog reda.

– Republički fonda za zdravstveno osiguranje saopštio je da uprkos uredno primljenim sredstvima od tog Fonda, poslodavci naknadu za bolovanje isplaćuju s velikim zakašnjenjem.

Februar 2015: Vlada Srbije nije prihvatila inicijativu poslanika DS Dušana Milisavljevića da se izmeni Zakon o zdravstvenom osiguranju kako bi se roditeljima dece obolele od raka omogući odsustvovanje sa posla dok traje lečenje, a da za to vreme primaju sto odsto zarade.

Decembar 2014: Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar potpisao je kolektivni ugovor sa predstavnicima četiri reprezentativna sindikata u zdravstvu.

Republički fond za zdravstveno osiguranje saopštio je da će polovinu od ukupno 65 automobila koliko poseduje biti prodana u skladu sa merama štednje Vlade Srbije.

– Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da ne očekuje štrajk zdravstvenih radnika, koji su u prethodnom periodu imali nekoliko manjih štrajkova upozorenja, i da postoji dogovor da zdravstveni radnici budu prvi koji će osetiti boljitak kada se za to stvore uslovi i najavio potpisivanje kolektivnog ugovora sa sindikatima.

Ministarstvo zdravlja završilo je proces dodela specijalizacija i subspecijalizacijau redovnom, septembarskom roku. Novina u ovom roku je i dodela specijalizacija za nezaposlene doktore medicine (za deficitarne grane medicine) kao i odobravanje specijalizacija bez prethodno obavljenog staža od dve godine. Ove promene u skladu sa usvojenim izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Novembar 2014: Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je Ministarstvo dobilo dozvolu da zaposli oko 340 lekara i 330 medicinskih sestara i tehničara na neodređeno vreme.

Oktobar 2014: Sindikat lekara i farmaceuta Srbije saopštio je da na sastanku reprezentativnih sindikata u zdravstvu i ministara državne uprave i lokalne samouprave i zdravstva, Kori Udovički i Zlatibora Lončara, nije postignut nikakav dogovor u vezi najavljenog smanjenja plata, a da su stavovi ostali podjednako udaljeni.

Ministar Lončar je predstavnicima sindikata poručio da zdravstveni radnici moraju da podele sudbinu svih građana.

Avgust 2014: Narodna skupština usvojila je izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojima se ukida uslov da lekar mora da ima dve godine obavljanja zdravstvene delatnosti pre upućivanja na specijalizaciju.

Tekst Zakona možete pogledati ovde.

– Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će izmenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti biti ukinute dve godine obaveznog staža, što je bio jedan od uslova za specijalizaciju zdravstvenih radnika, kao i uslov da zdravstveni radnik mora da bude u stalnom radnom odnosu da bi dobio specijalizaciju a da umesto toga uvode se volonterske specijalizacije. Lončar je rekao da je suština zakona da se zdravstvenim radnicima omogući da na specijalizaciju idu odmah posle položenog državnog ispita.

Jun 2014: Manji doprinosi smanjuju prihode RFZO za 37 milijardi dinara. U Srbiji se po glavi stanovnika za zdravstveno osiguranje izdvaja najmanje u Evropi, oko 260 EUR godišnje, a naše zdravstvo je drugu godinu zaredom zauzelo poslednje, 35. mesto na Starom kontinentu u rangiranju zdravstvenih sistema.

– Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je izjavio je da 2.455 lekara u Srbiji čeka na posao i dodao da će uskoro biti utvrđeno koliko lekara i iz koje specijalističke oblasti nedostaje.

– U Narodnoj skupštini usvojen zakon o izmenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Izmene se, između ostalog, odnose i na povraćaje plaćenih doprinosa poslodavcima, olakšice i tačno definisanje novozaposlenih lica.

Maj 2014: Ministar zdravlja, Zlatibor Lončar, gostovao je u emisiji „Kažiprst” gde je pričao o finansiranju zdravstvenog sistema i problemima u zdravstvu.

April 2015: Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti uputio je ministrima finansija i zdravlja, Dušanu Vujoviću i Zlatiboru Lončaru, zahtev da se u cilju rešavanja socijalno-ekonomskih, profesionalnih i problema vezanih za radni status zaposlenih u apotekarskim ustanovama, između ostalog, donese Plan mreža apoteka u Republici Srbiji, definiše način finansiranja nerentabilnih apoteka u udaljenim prigradskim ili seoskim područjima i da se uveća procenat marže na najmanje 20%.

Mart 2015: U izveštaju o finansiranju zdravstvenih ustanova koji su predstavili Balkanska istraživačka mreža (BIRN) i Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) ukazano je da se najveći problem u ovoj oblasti odnose na veliki broj propisa, nejasne ugovori Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i zdravstvenih ustanova i loša komunikacija Ministarstva zdravlja i zdravstvenih ustanova.

Februar 2015: Poslanik DS Dušan Milisavljević izjavio je da je Narodna skupština jedina koja može da odluči o predlogu zakona koji bi omogućio roditeljima dece obolele od raka i leukemije plaćeno odsustvo sa posla sve dok traje lečenje i rehabilitacija, a da Vlada može da da mišljenje.

Novembar 2014: Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka i narodni poslanik DS-a prof. dr Dušan Milisavljević podneli su Narodnoj skupštini predlog za izmenu Zakona o zdravstvenom osiguranju koja bi trebalo da omogući da se bar jednom roditelju deteta obolelog od raka dužina bolovanja uskladi sa protokolom lečenja i da se visina mesečne naknade za bolovanje poveća sa 65 na 100 odsto zarade.

– Predsednik sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Savić izjavio je da je sindikat relativno zadovoljan efektom štrajka, kao i da se sutra nastavljaju razgovori sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, a da naredne srede, 12. novembra neće biti organizovan štrajk.

Ministar Lončar izjavio je da je sa sindikatima postignut dogovor i da će današnji štrajk biće poslednji u nizu najavljenih, kao i da nema odustajanja od odluke o smanjenju plata, a da je sve drugo prihvatljivo.

– Direktorka Farmaceutske komore Srbije magistar Svetlana Stojkov ukazala je da će centralizovane javne nabavke lekova dovesti državne apoteke u neravnopravan položaj u odnosu na privatne, jer su one spore pa će često biti nestašica, a građani će snabdevati kod privatnika.

– Članovi četiri reprezentativna sindikata koji obuhvataju 80 odsto zaposlenih u zdravstvu održali su 5. novembra celodnevni štrajk uz poštovanje minimuma proces rada zbog odluke Vlade da i njima smanji plate za deset odsto.

Predstavnici četiri sindikata zdravstvenih radnika prethodno su započeli pregovore s Ministarstvom zdravlja o novom kolektivnom ugovoru i najavili da će u zavisnosti od ishoda tih pregovora odlučiti da li će štrajkovati svake srede tokom novembra.

Predsednika Sindikata lekara i faramceuta Srbije dr Dragan Cvetić izjavio je da će pacijenti na svojoj koži da osete trenutnu situaciju u zdravstvu.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da bolesni nikako ne smeju biti žrtve štrajka osoblja zdravstva i poručio nezadovoljnim zdravstvenim radnicima koji će učestvovati u obustavi rada da ne moraju da se bave tim poslom.

Sindikat medicinskih sestara i tehničara Srbije ukazao je danas na teške uslove rada u zdravstvu, na manjak medicinskog kadra zbog čega je neophodno povećati broj zaposlenih medicinskih sestara i izrazio nezadovoljstvo zbog najavljenog smanjenja plata.

Oktobar 2o14: Predstavnici četiri reprezentativna sindikati u zdravstvu najavili su da će oko 100.000 njihovih članova stupiti u štrajk 5. novembra i ponavljati ga svake srede, dok vlada ne ispuni njihove zahteve, među kojima je najvažniji da se izuzmu iz lineralnog smanjenja plata u javnom sektoru.

Avgust 2014: Poslanica SPS i nekadašnja ministarka zdravlja Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da bi najbolje bilo da se donese novi zakon o zdravstvenoj zaštiti, ali da je dobro što predložene izmene tog zakona daju mogućnost da lekari ne čekaju dve godine nakon položenog stručnog ispita na specijalizaciju i što primena ovog zakona ne iziskuje nova finsijska sredstva.

– Poslanici opozicionih stranaka u Narodnoj skupštini ocenili su da izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti neće stvoriti uslove za zapošljavanje mladih lekara.

Jun 2014: Direktorka Lekarske komore Srbije, Tatjana Radosavljević, kaže da je uključivanje privatne prakse u sistem zdravstvene zaštite prava mera za spas domaćeg zdravstvenog sistema i da bi građani išli sa zdravstvenom knjižicom kod lekara, bilo privatnih ili državnih, a privatna praksa bi se kvalitetom lečenja borila da ima što više pacijenata. 

Mart 2014: U većini kliničkih centara i u većim zdravstvenim ustanovama u Srbiji u vidu jednočasovne ili jednodnevne obustave rada održan je štrajk lekara nezadovoljnih što im je zbog solidarnog poreza plata smanjena za 5.000 do 15.000 dinara. Predstavnici sindikata uputili su nadležnim u Ministarstvu zdravlja zahtev da se ukine solidarni porez za lekare, kao i zabrana zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama u naredne dve godine.

Komentari posetilaca

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja sa * su neophodna.

*