Realizacija Strategije obrazovanja

Strategiju obrazovanja prošla vlada je usvojila u oktobru 2012. godine, ali treba napomenuti da je ona bila pripremljena i pre parlamentarnih izbora te godine. Veliki problem u realizaciji Strategije razvoja obrazovanja 2013-2020. jeste to što Akcioni plan za njeno sprovođenje još uvek nije usvojen. Neki delovi Strategije odražavaju želje SPS-a po pitanju besplatnog školovanja, dok je SNS u „Beloj knjizi“ (iz 2012.) izrazio želju za unapređenjem kvaliteta obrazovanja i nauke što je takođe iskazano kroz Strategiju.

Delimično ispunjeno
  • Obećanja
  • Analiza
    stanja
  • Reakcije
    javnosti

April 2014: Kako je u svom ekspozeu najavio premijer Aleksandar Vučić, neophodno je razvijati nezavisan sistem eksterne provere koji bi kroz vrednovanje rezultata učenja bio osnova za unapređenje školske prakse, kao i da škole treba da imaju veću autonomiju u radu, a direktori i nastavnici slobodu.

– Aleksandar Vučić je u ekspozeu rekao da će se Vlada u domenu visokog obrazovanja baviti unapređenjem kvaliteta visokoškolskih ustanova, njihovom akreditacijom i stvaranjem uslova za povratak naših stručnjaka iz inostranstva.

 

Januar 2015: Više od dve godine nakon donošenja Strategije razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine, Vlada R. Srbije usvojila je Akcioni plan za njeno sprovođenje.

Akcioni plan možete pogledati ovde.

Maj 2014: Predviđa se da će predloge Akcionih planova vlada usvajati u septembru, pošto ih su prethodno usvojeni u ministarstvu prosvete.

April 2014: Predsednica Nacionalnog prosvetnog saveta, Desanka Radunović, izjavila je da je su u Strategiji razvoja obrazovanja loše urađeni finansijska konstukcija, kao i vremenski okviri realizacije nekih poglavlja koji su nerealni.

Jul 2015: Ako bi se pravila rang-lista najčešće pominjanih reči u prosveti, onda bi, sem reči štrajk, reforma obrazovnog sistema sigurno bila na vrhu. U poslednjih petnaest godina nema premijera, niti ministra prosvete koji nije obećao da će mu obrazovanje biti prioritet i da je ulaganje u tu oblast zapravo ulaganje u budućnost. Tome nije odoleo ni aktuelni premijer, koji je mnogo puta u svom ekspozeu pominjao kvalitetnije obrazovanje kao jedan od strateških ciljeva, navodi se u redakcijskom komentaru Danasa.

Jun 2014: Profesorka Beogradskog univerziteta upenziji, Srbijanka Turajlić, ocenila je da Strategija obrazovanja ne predstavlja neophodni konsenzus o cilju reforme obrazovnog sistema i da o tome svedoči činjenica da više od godinu dana posle njenog usvajanja nije usvojen akcioni plan kojim bi započela njena realizacija.

- Vladica Stanković, predsednik Stručnog tima za reformu visokog obrazovanja u Republici Srbiji, ocenio je na BIZLife okruglom stolu “Obrazovanje u Srbiji na ispitu” da Strategija, i pored toga što sadrži dosta dobrih ideja, predstavlja “spisak lepih želja” i da “kao ni sama reforma nema široko podršku”.

April 2014: Profesor Elektronskog fakulteta u Nišu, dr Dragan Denić, ocenio da bi bilo pogrešno da jednom strategijom ukidamo škole u pojedinim krajevima samo zato što se smanjio broj dece, jer država mora da vodi računa o tome da su migracije privremenog karaktera i da ne dozvoli da nam delovi teritorije, posebno na jugu, ostanu trajno prazni.

Komentari posetilaca

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja sa * su neophodna.

*