Otvaranje kancelarije za brze odgovore

Kancelarija za brze odgovore trebalo bi da bude novoformirano telo koje treba značajno da umanji korupciju u domenu izdavanja građevinskih dozvola. Formiranje Kancelarije nije često pominjano obećanje u kampanji 2014., kao što je to bilo za izbore 2012., ali je ipak najavljena kao jedna od ideja koje će konačno realizovati nova vlada. Ideja Kancelarije za brze odgovore nije realizovana tokom mandata prošle vlade, iako su za nju bila predviđena budžetska sredstva.

Neispunjeno
  • Obećanja
  • Analiza
    stanja
  • Reakcije
    javnosti

April 2014: Aleksandar Vučić je u svom ekspozeu naveo da je cilj Zakona o planiranju i izgradnji da se saseče birokratija i korupcija koja karakteriše građevisnki sektor i skrati vreme izdavanje građevisnkih dozvola i da će se to, između ostalog, postići i otvaranjem Kancelarije za brzi odgovor.

Februar 2014: SNS je obećao (za Beograd) da će što pre uvesti Kancelariju za brze odgovore. Aleksandar Jovičić, funkcioner naprednjaka je izjavio da SNS „želi elektronsko praćenje predmeta, vodič za investitore i Kancelariju za brze odgovore I da se građevinska dozvola dobija za 90 dana.” Kao poređenje je naveo da je u zemljama Evropske unije prosek dobijanja građevinske dozvole 80-90 dana.

Oktobar 2015: Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović ocenila je da su Kancelarije za brze odgovore opravdale postojanje, jer je u Srbiji izdato 20 odsto više građevinskih dozvola, u odnosu na isti period prošle godine.

Septembar 2014: U saradnji sa Regionalnom agencijom za razvoj i evropske integracije Beograd, Privrednom komorom Beograd i gradskim opštinama, pod okriljem grada Beograd u 16 gradskih opština otvarene su Kancelarije za brze informacije privredi u kojima bi domaći i strani privrednici i potencijalni investitori na brz i efikasan način trebalo da dobijaju informacije potrebne za rešavanje problema vezanih za njihovo poslovanje.

Zainteresovani građani i privrednici Kancelariji se mogu obratiti i putem internet portala.

Jun 2014: Ministarstvo za rada, zaošljavanja i boračka i socijalna pitanja otvorilo je Kancelariju za brze odgovore kojoj građani mogu da se obrate i dobiju informacije o tome na šta imaju pravo u oblasti rada i socijalne politike, kome mogu da se obrate i šta se dešava sa njihovim žalbama ili tužbama.

Jun 2014: Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obećao otvaranje Kancelarije za brze odgovore u svim gradskim opštinama. Investitori, privrednici i preduzetnici moći će da dobiju informacije potrebne za posao i da reše svoje probleme na brz i efikasan način.

– Otvorena Kancelarija za brze odgovore pri Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalnu politiku i boračku zaštitu. Podaci kažu da u Kancelariju dnevno stiže i do 150 poziva građana.

April 2014: Izmenom Zakona o ministarstvima, umesto Kancelarije formirana je Uprava za brzi odgovore kao organ uprave u sastavu Ministarstva privrede.

Komentari posetilaca

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja sa * su neophodna.

*