Kontrola javnih nabavki

Novi Zakon o javnim nabavkama usvojen krajem 2012. godine doneo je određene uštede u budžetu, ali i dalje postoji prostor za unapređenje transparentnosti ovog procesa. Podaci kažu da je u prvih devet meseci 2013. u odnosu na isti period 2012. godine u budžetu ostvarena ušteda od 25,6 milijardi dinara. Prethodna vlada je u ovoj oblasti dobila ocenu „delimično ispunjeno” jer je monitoring primene Zakona o javnim nabavkama pokazao da i dalje postoji neopravdano veliki broj pregovaračkih postupaka u kojima naručilac i pregovarač direktno pregovaraju po principu „hitnosti”, što otvara prostor za zloupotrebe.

Delimično ispunjeno
  • Obećanja
  • Analiza
    stanja
  • Reakcije
    javnosti

Mart 2014: Aleksandar Vučić je najavio unapređivanje Zakona o javnim nabavkama i donošenje novih sistemskih mera za borbu protiv korupcije.

Novi premijer Srbije je u ekspozeu obećao uvođenje novog mehanizma za dodelu državnih subvencija za investicije i zapošljavanje. Ovom programu tokom 2015. i 2016. biće namenjeno oko 200 miliona evra iz državnog budžeta.

Novembar 2015: DRI je ustanovio više nepravilnosti u poslovanju “Čistoće” i “Tržnice”JKP “Čistoća” je u 2014. godini izvršila nabavku dobara, radova i usluga vrednih više od 21 milion dinara, a da za to, mada je zakon obavezuje, nije sprovela odgovarajući javni postupak. Kada je o “Tržnici” reč, ključne nepravilnosti se, takođe, odnose na nabavke bez raspisivanja javnih tendera ili sa diskriminatorskim uslovima, mada su tu novčani iznosi znatno manji.

– DRI je saopštila da je Pravni fakultet u Beogradu ispravio neke od nepravilnosti u poslovanju za 2014. godinu, ali da je utvrđeno da isplate autorskih naknada i javne nabavke nisu sprovedene u skladu sa zakonom. 

Jul 2015: Narodna skupština je usvojila Zakon o izmenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama koji stupa na snagu 12. avgusta 2015. godine, osim odredaba člana 24. ovog zakona, kojim je izmenjen član 51. Zakona o javnim nabavkama, koje se primenjuju od 1. januara 2016. godine. Tekst zakona možete pogledati ovdeIzmene su planirane Strategijom razvoja javnih nabavki koju je Vlada Srbije usvojila za period 2014-2018. godine, a ujedno izmene predstavljaju prvu fazu daljeg usklađivanja sa novim direktivama EU, istakao je u razgovoru za “eKapiju” Predrag Jovanović, direktor Uprave za javne nabavke (UJN). 

 Vlada Srbije usvojila je na sednici 25. jul Predlog zakona o izmena i dopunama Zakona o javnim nabavkama. Kako se u saopštenju navodi, ovim Predlogom zakona se podiže efikasnost i ekonomičnost postupka javnih nabavki, kao i intenzitet konkurencije.

Na predstavljanju istraživanja “Javne nabavke iz ugla ponuđača” u Privrednoj komori Srbije (PKS) direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović izjavio je da su u Srbiji svedeni nekonkurentni postupci javnih nabavki – kroz pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva na pet odsto koliko ih je i u Evropskoj uniji

– Prema saznanjima Blica, Republička komisija za zaštitu prava je samo tokom juna primila 266 žalbi na javne nabavke, odnosno zahteva za zaštitu prava ponuđača na tenderima. To je najveći broj žalbi u jednom mesecu otkako je osnovana 2013. godine. Zbog pritisaka na rad ovog tela iz javnih preduzeća pojedinaca  - učesnika tendera, da taj organ odbaci žalbe ili odluči u korist nekog učesnika, njen predsednik Saša Varinac je podneo ostavku. 

– Komisija za javne nabavke otvorila je ponude koje su stigle na tender za nabavku opreme za zračnu terapiju u “Kamenici 2″ čime su stvoreni uslovi da aparati stignu do kraja godine. 

Jun 2015: Javno otvaranje ponuda za medicinsku opremu za zračenje za bolnicu “Kamenica 2″ u Sremskoj Kamenici biće održano 30. juna, saopšteno je nakon sednice Pokrajinske vlade.

 Republička komisija za zaštitu prava ponuđača u postupcima javnih nabavki odobrila je Upravi za kapitalna ulaganja Vojvodine nastavak postupka nabavke opreme za Kamenicu 2. Tender za nabavku akceleratora namenjen zračenju onkoloških pacijenata obustavljan je nekoliko puta zbog žalbi učesnika, a novi rok za otvaranje ponuda je 30. jun.

– Srpska napredna stranka zatražila je da vojvođanska skupština oformi radnu grupu koja će pratiti postupak javne nabavke medicinske opreme za Institut u Sremskoj Kamenici, s obzirom da je ta nabavka šest puta zaustavljena.

 Postupak javne nabavke linearnih akceleratora za terapiju zračenjem za objekat “Kamenica 2″ šesti put je zaustavljen po zahtevu za zaštitu prava ponuđača koju je podneo ponuđač “Varian Medical Systems”.

– Dr Milomir Jelćić, predsednik Upravnog odbora kraljevske bolnice “Studenica”, i Zoran Zećević, potpredsednik Nadzornog odbora te ustanove, podneli su u petak ostavke na svoje funkcije navodeći kao razlog nabavku magnetne rezonance vredne 550.000 evra koja je navodno sprovedena mimo zakona, a sproveo ju je direktor bolnice dr Zoran Mrvić.

 U drugoj polovini prošle godine povećao se broj poništenih postupaka javnih nabavki u odnosu na isti period 2013. godine, izjavio je predsednik Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki Saša Varinac. Predstavljajući izveštaj Komisije za drugu polovinu 2014. godine na sednici Odbora za finansije u Skupštini Srbije, Varinac je kazao da je do sada procenat poništenih postupaka na osnovu zahteva o kojima je odlučivala Republička komisija bio između 50 i 60 procenata, a sada je 65 odsto.

 Državna revizorska institucija (DRI) podnela je krivičnu prijavu protiv predsednika Opštine Novi Beograd, Aleksandra Šapića, zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj prilikom javne nabavke u vezi sa parkom u Bloku 30.

Maj 2015: Javna nabavka opreme medicinske opreme za zračenje za ustanovu “Kamenica 2″ zaustavljena peti put zbog žalbe Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki. Naprednjaci su zatražili da skupština Vojvodine hitno formira radnu grupu “koja bi utvrdila odgovornost za ovaj skandalozan slučaj.”

Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki četvrti put je potvrdila da Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine sprovodi postupak javne nabavke linearnih akceleratora sa radiološkom opremom u skladu sa zakonom, poručuju iz ovog organa. Postupak javne nabavke linearnih akceleratora za Kamenicu 2 zaustavljen je 29. aprila 2015. godine.

– Republička komisija za zaštitu prava ponuđača u drugoj polovini prošle godine rešavala je čak 1.094 žalbe, 28 odsto više nego godinu ranije. Od toga je u 65 odsto slučajeva ustanovljeno da je žalba bila opravdana, dok ranijih godina prosek osnovanih primedbi nije prelazio 60 odsto. Izveštaj ove komisije i Uprave za javne nabavke pred Odborom za finansije Skupštine Srbije biće jedan od povoda za skore izmene Zakona o javnim nabavkama.

April 2015: Na tender Elektroprivrede Srbije za nabavku mernih sistema i brojila sa daljinskim očitavanjem stigle su četiri ponude renomiranih evropskih kompanija, od toga tri uz učešće domaćih kompanija, a ponuđene cene su niže od očekivanih i procenjivanih.

Ponude za nabavku opreme za Kamenicu 2 biće otvorene 6. maja, saznaje nakon što je Komisija za sprovođenje postupka javne nabavke koju je obrazovala Uprava za kapitalna ulaganja prihvatila poslednji zahtev za zaštitu prava ponuđača, kojim je po četvrti put zaustavljen postupak javne nabavke.

Nabavka aparata za zračenje za nedovršeni objekat Kamenica 2 ponovo je zaustavljena nakon što je zahtev za zaštitu prava u postupku javne nabavke podneo ponuđač “Max team d.o.o.” iz Beograda.

– Za mesec i po dana kroz objedinjene javne nabavke šabačka uprava uštedela je 50 miliona dinara. To je jedinstven primer u Srbiji da oko 40 činilaca, od škola, javnih preduzeća i ustanova, do gradske uprave objedini javne nabavke, piše Danas.

– Skupština Vojvodine je većinom glasova odobrila zaduživanje pokrajine za dve milijarde dinara, ili oko 18 miliona evra. To će se realizovati emitovanjem obveznica sa kamatom od šest odsto i rokom dospeća od 15 godina, a novac je planiran za opremanje zdravstvenog centra Kamenica 2.

Mart 2015: Ministarstvo prosvete saopštilo je da će uskoro će biti ozvaničena odluka po kojoj će đačke ekskurzije biti oslobođene komplikovane procedure javnih nabavki.

 Skupština Vojvodine nije usvojila zaključke o odgovornosti za propuste u sprovođenju javne nabavke opreme za zdravstvene institute u Sremskoj Kamenici koje su predložili poslanici Srpske napredne stranke.

Prethodno je i pokrajinska Vlada odbacila predlog zaključaka o propustim u sprovođenju javne nabavke koji su podneli poslanici SNS.

 Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da procedure javnih nabavki u zdravstvu suviše dugo traju i ukazao na neophodnost ograničenja vremena za ceo postupak, ali i sankcionisanja onih koji namerno opstruišu proces.

 Odbor Skupštine Srbije za finansije formirao je Radnu grupu za izmene i dopune Zakona o javnim nabavkama. Predsednik Radne grupe biće poslanik SNS Veroljub Arsić.

Januar 2015: Javna nabavka opreme za zračenje za nedovršen objekat “Kamenica 2” zaustavljena je zbog podnošenja zahteva za zaštitu prava Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

Gradski odbor Srpske napredne stranke Novi Sad saopštio je da bolnica Kamenica 2 predstavlja “žarište korupcije Pajtićevog režima”. U saopštenju se navodi da je zaustavljena nabavka novih linearnih akceleratora koji treba da spasu živote 2.245 Vojvođana obolelih od raka jer su “Pajtićevi službenici” pokušali da “izigraju proceduru nabavke opreme u korist svog dobavljača”.

Oktobar 2014: Vlada Srbije je donela Stategiju razvoja javnih nabavki u Republici Srbiji za period 2014. do 2018. godine sa Akcionim planom za sprovođenje Strategije za period 2014–2015. godine.

Strategiju možete preuzeti ovde.

– Srednjoškolci iz oko 70 posto škola u Srbiji ove godine neće ići na ekskurzije zbog komplikovane procedure koja je počela da se primenjuje otkako je stupio na snagu novi zakon koji propisuje da se ponude za đačke ekskurzije obavljaju kroz postupak javnih nabavki umesto primenom Pravilnika Ministarstva prosvete.

Jun 2014: Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je je na skupu posvećenom prezentaciji radne verzije strategije razvoja javnih nabavki da su novim Zakonom o javnim nabavkama, zahvaljujući efikasnijem sistemu i boljoj kontroli sistema javnih nabavki, ostvarene uštede od 300 miliona evra.

Joksimović je istakla da će ova oblast biti pod posebnom pažnjom tokom predstojećih pregovora sa EU i naglasila da je veoma važno da ovaj dokument bude usvojen i upućen Briselu što pre.

Mart 2014: Direktor Uprave za javane nabavke Predrag Jovanović izjavio je da je zahvajujući primeni novog Zakona o javnim nabavkama ostvarena je velika racionalizacija u tim postupcima i u 2013. godini potrošeno oko 355 miliona evra manje na javne nabavke, nego u 2012.

Novembar 2015: Bivši predsednik Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki Vladimir Ivić ocenio je da usvojene izmene Zakona o javnim nabavkama predstavljaju korak napred u odnosu na do sada važeći zakonski tekst pre svega u pogledu usklađivanja zakona sa direktivama Evropske unije iz 2014. godine, koje za cilj imaju pojednostavljenje postojećih procedura i preciznije definisanje pojmova.

– Državna revizorska institucija saopštila je da je Pravni fakultet u Beogradu ispravio neke od nepravilnosti u poslovanju za 2014. godinu, ali da je utvrđeno da isplate autorskih naknada i javne nabavke nisu sprovedene u skladu sa zakonom

Avgust 2015: Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o javnim nabavkama, kojim se, kako je naglašeno, podiže efikasnost i ekonomičnost postupka javnih nabavki. Međutim, stručnjaci za javne nabavke smatraju da najnovije izmene ostavljaju veliki prostor za zloupotrebe i da mnoge odredbe predstavljaju korak unazad u odnosu na prošli zakon, ali ističu da se neke od izmena mogu smatrati i poboljšanjem. 

– Demokratska stranka zatražila je da se zaustavi “štetan i protivzakonit” proces javnih nabavki za konsultantske usluge za novi vizuelni identitet EPS-a, ocenjujući da je to nenamensko trošenje novca i da postoji mogućnost korupcije.

Jul 2015: Transparentnost Srbija (deo Transparency International) ukazuje da je predlog izmena i dopuna Zakona o javnim nabavkama Vlada uputila u Narodnu skupštinu bez javne rasprave, iako je ona bila obavezna po osnovu oba kriterijuma iz Zakona o državnoj upravi i Poslovnika Vlade. Prema oceni ove organizacije, među predlozima ima dosta korisnih ali i onih koji predstavljaju korak unazad. 

– Biro za društvena istraživanja zatražio je od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu da poništi konkurs za sprovođenje javne nabavke za istraživanje javnog mnjenja građana Srbije o obrazovanju koje je objavio i sproveo Tim za socijalno uključivanje tokom juna meseca i pored činjenice da je Biro za društvena istraživanja ukazao na netransparentnost i manjak integriteta u procesu sprovođenja konkursa, što je za posledicu imalo nejasnoću ko ima pravo apliciranja, pravno ili fizičko lice.  

Tekst konkursa možete pogledati ovde.

Jun 2015: Nova stranka optužila je Luku Novi Sad i njenog direktora Aleksandra Milovančeva da nije objavljivala oglase za javne nabavke, iako je po zakonu bila obavezna na to.

Mart 2015: Prema pisanju Blica, prema ranije važećem Zakonu o javnim nabavkama, domaći ponuđači koji su imali 15 odsto višu cenu od inostrane konkurencije dobijali su posao. Ova prednost domaće privrede svedena je na pet odsto, a do 2018. godine biće potpuno ukinuta što, prema projekcijama Vlade, može da poveća uštede na rashodnoj strani budžeta od oko 1,5 milijardi dinara, jer će mnoge nabavke biti jeftinije, iako će domaći ponuđači izgubiti bilo kakvu prednost u odnosu na strance pri dobijanju posla.

 Transparentnost Srbija ocenila je da Strategija razvoja javnih nabavki ne nudi rešenje za sve probleme u ovoj oblasti, mada uviđa potrebu za unapređenjem transparentnosti, poboljšanje procesa planiranja, veću odgovornost rukovodilaca i bolje korišćenje interne i eksterne kontrole i revizije. Jedan od ozbiljnih problema za ceo sistem javnih nabavki, prema mišljenju ove organizacije jeste činjenica da se i dalje neke krupne nabavke sprovode bez primene tog zakona na osnovu međudržavnih sporazuma ili sporazuma sa međunarodnim finansijskim institucijama.

Programski direktor Transparentnosti Nemanja Nenadić ocenio je da će “sasvim sigurno” doći do izmena Zakona jer su one predviđene domaćim strateškim dokumentima iz te oblasti, ali i novim direktivama EU.

Izveštaj Transparentnosti Srbija o aktuelnostima u oblasti javnih nabavki možete pogledati ovde.

 Učesnici debate “Finansiranje zdravstvenih ustanova” ocenili su da Zakon o javnim nabavkama nije funkcionalan i da usporava javne nabavke za zdravstvene ustanove, zbog čega je potrebna njegova izmena.

 Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost iz Beograda (CRTA) ocenio je da je Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) loše organizovao centralizovanu nabavku lekova sa A i A1 liste vrednu blizu 10 milijardi dinara i naveo da je postupak bio netransparentan.

Februar 2015: Direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović ocenio je na konferenciji “Ka ekonomičnijim javnim nabavkama u lokalnim samoupravama” da su iskustva drugih tranzicionih zemalja pokazala su da lokalne samouprave često zaostaju u sprovođenju javnih nabavki za centralnom vlašću, a kao najznačajnije mere za unapređenje sprovođenja javnih nabavki na tom nivou naveo je uvođenje centara za javne nabavke u većim gradovima, kao i obuku državnih službenika za javne nabavke.

 Istraživanje Transparentnosti Srbije o sporovedenim javnim nabavkama nakon prošlogodišnjih poplava, pokazalo je da je u tim postupcima transparentnost bila veća od očekivane. Istraživanjem ove organizacije bilo je obuhvaćeno 77 postupaka javnih nabavki rada kod kojih je primenjena posebna procedura iz Zakona o otklanjanju posledica poplava u Srbiji u periodu od septembra do decembra 2014 sa ciljem da se utvrde efekti odstupanja od redovnog postupka iz Zakona o javnim nabavkama.

Decembar 2014: Kvalitet kupljenog medicinskog materijala te brzina i transparentnost kojom se sprovode javne nabavke u zdravstvu treba unaprediti u interesu zdravlja pacijenata i to će u narednom periodu biti jedan od prioriteta nadležnih državnih organa, saglasili su se ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović i zaštitnik građana Saša Janković.

Oktobar 2014: Udruženje profesionalnih izdavača Srbije je na Sajmu knjiga organizovalo okrugli sto posvećen nedostacima Zakona o javnim nabavkama kada je u pitanju nabavka knjiga za javne biblioteke. Učesnici skupa su ocenili da je procedura koju predviđa zakon spora, neefikasna, da nabavljene knjige stižu do biblioteka sa zakašnjenejm od dva do šest meseci, i da se njegovom primenom favorizuju veliki distributeri i knjižarski lanci koji posreduju između izdavača i biblioteka.

Avgust 2014: Uprava za javne nabavke objavila je Izveštaj građanskog nadzornika o sprovedenom postupku nadgledanja javne nabavke radova na ispumpavanju zamuljane vode i mulja na površinskom kopu PD RB “Kolubara” – “Tamnava – Zapadno polje”, u pregovaračkom postupku bez objavljivanja poziva za ponošenje ponude, naručioca Javno preduzeće “Elektroprivreda Srbije”.

Izveštaj građansko nadzornika možete preuzeti ovde.

Mart 2014: Transparentnost Srbija ocenila je da je nakon jednogodišnje primene novog Zakona o javnim nabavkama glavni napredak ostvaren je u povećanju transparentnosti koja se pre svega ogleda u objavljivanju velikog broja informacija na portalu Uprave za javne nabavke, ali da je za uspeh ovog zakona je važno obezbediti snažnije kapacitete za nadzor nad njegovom primenom, koji trenutno nisu dovoljni tako da ne možemo još u potpunosti očekivati da se sankcionišu svi slučajevi gde je uočeno kršenje zakona.

Komentari posetilaca

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja sa * su neophodna.

*