Optimizacija i umrežavanje zdravstvenih ustanova

Prethodna Vlada (2012 – 2014. godine) je najavila softversko umrežavanje zdravstvenih institucija gde će kartoni pacijenata sa svim podacima biti dostupni u svakoj zdravstvenoj instituciji. Premijer Vučić je u svom ekspozeu obećao da će administrativni poslovi će biti automatizovani kroz uvođenje elektronskih zdravstvenih knjižica i elektronskih kartona. U mandatu ove Vlade usvojen je Zakon o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva, dok je Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji (DEU) odobrila produženje trajanja aktivnosti EU-IHIS projekta do avgusta 2015. uvođenja bolničkih informacionih sistema u zdravstvene ustanove, ukupno 17 do sada. Vlada je tokom mandata Ivice Dačića ocenjena kao delimično uspešna u ovoj oblasti, a slična ocena može se dati i Vladi Aleksandra Vučića.

Neispunjeno
  • Obećanja
  • Analiza
    stanja
  • Reakcije
    javnosti

Januar 2015: Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je cilj tog resora da u 2015. godini zaživi jedinstveni informacioni sistem za celu Srbiju.

Novembar 2014: Obrazlažući Predlog zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva pred poslanicima, ministar zdravlja Zlatibor Lončar naveo će on omogućiti da se na adekvatniji i racionalniji način pratiti zdravstveno stanje i zdravstvene potrebe stanovništa imajući u vidu da je u prethodnom periodu došlo do intenzivnog razvoja zdravstvenih i inoformaciono-komunikacionih tehnologija.

Mart 2014: Funkcioner SNS-a Dragan Vukanić izjavio da „treba ukinuti monopol velikih zdravstvenih centara i omogućiti svima da uče i rade sa najboljima”. Takođe je dodao da je „otvaranje i opremanje eksplantacionih regionalnih centara neminovnost”.

Maj 2015: Počela je zamena zdravstvenih knjižica karticama zdravstvenog osiguranja (KZO).

Građani Srbije već mogu da zamene papirne zdravstvenih knjižica novim elektronskim karticama zdravstvenog osiguranja. Zamena košta 400 dinara, a za najugroženije će biti besplatna.

Februar 2015: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji (DEU) je odobrila produženje trajanja aktivnosti EU-IHIS projekta do avgusta 2015. uvođenja bolničkih informacionih sistema u dve zdravstvene ustanove (internističkim granama Kliničkog centra Kragujevac i Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku „Beograd“)

Januar 2015: Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je cilj tog resora da u 2015. godini zaživi jedinstveni informacioni sistem za celu Srbiju i da liste čekanja za pojedine hirurške zahvate budu smanjene. 

- EU-IHIS projekat je izradio i pokrenuo anketu krajnjih korisnika bolničkih informacionih sistema (BIS). Cilj ankete je da se iz korisničke perspektive ocene funkcionalnosti BIS-eva i elektronskog zdravstvenog dosijea.

Decembar 2014: U toku je probno korišćenje elektronskog zdravstvenog dosijea (eng. Electronic Health Record – EHR) u uključenim zdravstvenim ustanovama, kao i dalja unapređenja ovog sistema, koji se ozvaničava kroz novi Zakon o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravlja.

Novembar 2014: Narodna Skupština Republike Srbije je usvojila Zakon o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva na predlog Ministarstva zdravlja. Ovim je napravljen značajan korak u informatizaciji zdravstenog sistema i primeni informaciono-komunikacionih tehnologija u ovoj oblasti.Zakon će omogućiti da se zdravstvena dokumentacija i evidencije u oblast zdravstva vode na jedinstven način u zdravstvenim ustanovama, privatnoj praksi i pružiti sveobuhvatnost informacija o pacijentima i toku lečenja koje će biti na raspolaganju zdravstvenim radnicima i zdravstvenim saradnicima na vrlo pristupačan način.

Novembar 2014: Poslanici vladajuće većine, ali i opozicionih partija u Skupštini Srbije najavili su danas da će podržati predložene zakona iz oblasti zdravstva, ocenivši da će doprineti razvoju modernog zdravstvenog sistema i boljoj zdravstvenoj zaštiti građana. Pred poslanicima su izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju, kao i Predlog zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva.

Oktobar 2014: Od početka implementacije do kraja avgusta 2014. godine, projekat EU-IHIS je uveo bolničke informacione sisteme (BIS) u 17 ustanova.

Mart 2014: Instrukcija Ministarstva zdravlja o elektronskom vođenju zdravstvene dokumentacije

Jul 2014: Na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje može se pratiti stanje softverskih rešenja koja su između ostalog napravljena radi umrežavanja zdravstvenih institucija.

Jun 2014: Predsednik Srbije, Tomislav Nikolić, je rekao da Srbija mora da unapredi i modernizuje zdravstvo jer je stanje u ovoj oblasti daleko od zadovoljavajućeg. Predsednik Nikolić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar su razgovarali na ovu temu sa Frančeskom Marinđelijem, izvršnim direktorom italijanske kompanije „GVM Care & Research.”

Jul 2015: Napola sprovedena reforma duplirala administriranje. RFZO i Poreska uprava najviše zaostaju sa umrežavanjem u Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja koji ni dve godine od pokretanja ne radi punim kapacitetom, a umesto da privredi smanji papirologiju za prijavu radnika i uplatu doprinosa, postaje kontraproduktivan jer je zbog izostanka saradnje institucija uvećano administriranje.

Novembar 2014: Poslanik DS-a Dušan Milisavljević ocenio je da je Zakon o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama jedan od boljih zakona u sektoru zdravstva.

Komentari posetilaca

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja sa * su neophodna.

*