Podsticaji u privatnom preduzetništvu

Kao i u maju 2012. godine, u poslednjoj izbornoj kampanji 2014., jedno od ključnih obećanja stožernih stranaka Vlade bilo je ono o podsticanju privatnog preduzetništva. Prethodna Vlada donela je niz mera i uredbi koje je trebalo da budu podsticajne za sektor malih i srednjih preduzeća, uključujući ukidanje 138 parafiskalnih nameta i reaktiviranje programa subvencija za strane investitore. Od nove Vlade očekuje se da podsticaje privatnom preduzetništvu bolje organizuje odnosno da donese Zakon o ulaganjima naročito jer se nastavlja politika državnog subvencionisanja stranih i domaćih investitora.

Delimično ispunjeno
  • Obećanja
  • Analiza
    stanja
  • Reakcije
    javnosti

Decembar 2015.Vlada Srbije obezbedila je 15,1 milijardi dinara za podršku privredi u idućoj godini, što je gotovo tri četvrtine budžeta Ministarstva privrede.

Februar 2015. Ministarstvo finansija počelo je izradu zakona o naknadama za upotrebu javnih dobara i prihvatilo inicijativu NALED-a da zakonom bude formiran javni elektronski registar svih neporeskih nameta koje plaća privreda, najavio je ministar finansija Dušan Vujović. Potencijalni investitori iz registra dobijaće spisak svih naknada koje će morati da plaćaju u zavisnosti od delatnosti kojom se bave i opštine u koju planiraju da ulažu. Ministar Vujović izrazio je očekivanje da će zakon o naknadama biti usvojen do kraja godine, a da će javni registar biti u funkciji od 2017.

April 2014. Aleksandar Vučić je u svom ekspozeu naveo skoro donošenje Zakona o stranim ulaganjima,  usvajanje novog mehanizma za dodelu subvencija za investicije i zapošljavanje, koje će biti vremenske ograničene, i postavljene tako da podstaknu priliv investicija u nerazvijena područja, te područja koja će biti posebno pogođena dovršetkom restrukturiranja državnih i društvenih preduzeća za šta će, pored mera fiskalne konsolidacije, biti obezbeđeno oko 200 miliona evra u 2015. i 2016. godini. Najavljeno je i unapređenju uslova za razvoj IT sektora i nepovećavanje nivoa poreza i ostalih opterećenja za privatni sektor. Takođe, obećano je i potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa zemljama sa kojima Srbija do sada nije imala takve zaključene sporazume u cilju daljeg povećanja izvoza na nova tržišta.

Mart 2014. SNS je u kampanji obećao da će već od kredita iz Emirata da se izdvoji 200 miliona za podsticajne pakete kako bismo bili uspešniji od Makedonije i Bugarske u privlačenju investicija, naročito u auto-industriji.

Februar – mart 2014. Ivica Dačić je u kampanji izjavio da će se „stimulisati zapošljavanje u proizvodnom sektoru i da će SPS pokrenuti program start-ap kredita za mlade preduzetnike i kreditne stimulanse za preduzetnike uključene u program socijalnog preduzetništva koji zapošljavaju marginalizovane grupe.”

Novembar 2015. Pomoćnik ministra privrede za mala i srednja preduzeća pozvala je zainteresovane da što pre konkurišu za dodelu bespovratne pomoći za nabavku opreme, prenose Novosti. Pomoćnik ministra privrede za mala i srednja preduzeća Katarina Obradović Jovanović pozvala je zainteresovane da što pre konkurišu za dodelu bespovratne pomoći kroz “Program podrške malim preduzećima za nabavku opreme”.

Jul 2015. Ministarstvo finansija pozvalo je NALED u radnu grupu za izradu zakona o naknadama za upotrebu javnih dobara i prihvatilo predlog da Srbija dobije javni registar neporeskih nameta kako bi sistem naplate naknada bio efikasniji i transparentniji

Mart 2015. Država će ponovo početi da odobrava subvencije investitorima kako bi privukla ulagače u Srbiju. Ta praksa bila je prekinuta više od godinu dana, ali izgleda da se bez podsticaja za novozaposlene ne može. Znači li to da privredni ambijent, bez subvencija, nije dovoljno privlačan za ulagače? Uredbu vlade možete naći ovde.

Decembar 2014. Izmenama Zakona o javnom beležništvu kojim se 30 odsto naknade notara uplaćuje u budžet uveden je novi parafiskalni namet u Srbiji, saopštila je danas Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Jul 2014. Evropska banka za obnovu i razvoj najavila je na donatorskoj konferenciji u Briselu da je spremna da izdvoji pomoć od 100 miliona evra namenjenu malim i srednjim preduzećima.

Jun 2014. Za subvencije u privredi 130 mil EUR do kraja 2016. Deo toga ide na subvencionisanje kredite – podseća Krstić.

Jun 2014. Vlada je izdvojila milijardu dinara za obnovu privrede na poplavljenim područjima a ova sredstva odobravaće se preko Fonda za razvoj srednjim, malim i mikro preduzećima po najpovoljnijim uslovima, uz strogu kontrolu države. 

Maj 2014.  Vlada je na 8. sednici donela Uredbu o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija.

Decembar 2015. Predsednik AmCham Zoran Petrović kritikovao je predlog novog zakona o privrednim komorama koji predviđa obavezno, umesto opcionog članstva kompanija.

Jul 2015. Građani i privreda izdvojili su prošle godine čak 76,3 milijardi dinara za 20 najvećih parafiskalnih nameta, a najviše je plaćeno na ime Republičke sudske takse – 8,58 milijardi dinara, pokazala je analiza Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

April 2015. Nacrt zakona o ulaganjima predviđa izjednačavanje domaćih i stranih investitora i osnivanje Razvojne agencije Srbije i Ekonomskog saveta, rekao je danas u Nišu državni sekretar Ministarstva privrede Miloš Petrović. Razvojna agencija Srbije je pravni sledbenik Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) i Nacionalne agencije za regionalni razvoj koje će biti ugašene.

April 2015. Subvencije investitorima kako bi ulagali u Srbiji samo su šlag na torti, i pomažu samo ukoliko su praćenje poboljšanjem poslovne klime, ocenjuju ekonomisti.

April 2015.  Javna rasprava o nacrtu zakona o ulaganjima otvara se 14. aprila i trajaće do 5. maja, objavilo je Ministarstvo privrede.

Mart 2015. Parafiskalni nameti najviše opterećuju poslodavce. Oko 500 stavki koje, osim poreza, poslodavci treba da plaćaju, i to najviše lokalnim samoupravama, čine poslvanje nepredvidljivim.

Maj 2015. Parafiskalni nameti predstavljaju sva plaćanja građana i privrede prema državi za koja ne dobijaju nikakvo pravo, uslugu ili dobro, ili dobijaju – ali nesrazmerno malo. Studija o parafiskalnim nametima, koju je izradio NALED u saradnji sa USAID BEP projektom, identifikovala je 371 neporesko davanje od čega su najmanje 179 parafiskalni nameti.

Maj 2014. Usvojen Zakon o potvrđivanju finansijskog ugovora „Apeks zajma za mala i srednja preduzeća i druge prioritete III/A” između Vlade Srbije i Evropske investicione banke, a Narodne banke Srbije kao agenta. Radi se o pozajmici od 500 miliona evra za podsticaje malim i srednjim preduzećima.

Komentari posetilaca

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja sa * su neophodna.

*