Reforma penzionog sistema

Neefikasni penzioni sistem treba da se reformiše i modernizuje, ali za sada, jedna od mera konsolidacije neće biti i smanjenje penzija, najavljuje premijer Vučić pred izbore 2014. O ozbiljnosti ekonomske situacije svedoči i činjenica da je prvi put postignut konsenzus o potrebi reforme sistema koji je veliki balast budžetu i koji traži osmišljavanje i primenu srednjoročnih i dugoročnih mera. U mandatu prethodne vlade usvojen je Zakon o izmenama penzijskog sistema koji predviđa podizanje starosne granice za odlazak u penziju, penale za prevremeno penzionisanje, usklađivanje penzija sa stopom rasta potrošačkih cena i sl. U mandatu aktuelne vlade Izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju postepeno će se izjednačiti starosna granica za odlazak u penziju žena i muškaraca, a uvodena je i mogućnost prevremene penzije uz procentualna umanjenja.

Delimično ispunjeno
 • Obećanja
 • Analiza
  stanja
 • Reakcije
  javnosti

April 2015. Vlada će razmotriti mogućnost da uvede obavezno privatno penzijsko osiguranje, tzv. drugi stub. To je na panelu MMF organizovanom u okviru Generalne skupštine te institucije u Vašingtonu, najavio srpski ministar finansija Dušan Vujović.

Jul 2014. Tekst novog Zakona o PIO može se naći na sajtu Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja. Ako prođe najpre Vladu, a zatim bude usvojen u skupštini, novi zakonski okvir predvidja da u penziju i žene i muškarci odlaze sa punih 65 godina i najmanje 15 godina staža. Osim toga, Zakonom se uvodi mogućnost prevremenog odlaska u penziju uz procentualna umanjenja.

 PUPS se oglasio povodom Zakona o PIO, rekavši da se ta stranka zalaže za reformu sistema PIO, ali ne i za povećanje starosne granice za odlazak žena u penziju.

April 2014: U pogledu izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Aleksandar Vučić je u svom ekspozeo kao mere koje će biti sprovedene najavio “povećanje starosne granice za žene sa 60 na 63/65 godina”, uvođenje penala za prevremeno penzionisanje, pooštravanje kriterijuma za dobijanje beneficiranog radnog staža” kako bi se usporio priliv novih penzionera i obzbedila održivost penzionog sistema i javnih finansija.

Mart 2014. Milan Krkobabić je izjavio da „PUPS zna da su penzije male, ali su redovne, sigurne” i da su bili „veoma jasni da neće biti zamrzavanja ni plata, ni penzija.”

Februar 2014. Nebojša Stefanović i Rasim Ljajić najavili su da će reforma ekonomije garantovati isplatu penzija kao i priliku da se penzije povećaju.

Januar 2016. Direktorka fonda PIO Fonda Dragana Kalinović napomenula da je “zahvatanje” za penzije iz državne kase sve manje. Fond, dodaje Kalinović, beleži pozitivne rezultate, o čemu svedoči podatak da su u 2015. za pet odsto povećani prihodi od doprinosa u odnosu na 2014. godinu.

Januar 2016. S prvim danom nove, 2016. godine menjaju se uslovi za penzionisanje žena, pa će tako one morati da budu starije za pola godine nego 2015. da bi se penzionisale.

Avgust 2015. Vlada Srbije nije uspela da u pregovorima sa MMF izdejstvuje izuzetke u primeni penala za prevremeno penzionisanje.

Jul 2015. Predstavnici PIO Fonda uputili su predloge za izmenu Zakona o PIO u cilju rešavanja problema razlika u privremenim i konačnim rešenjima za penziju.

April 2015. Prema pisanju Novosti, izmenama i dopunama zakona o PIO koje su stupile na snagu početkom godine utvrđeno je da na porodične penzije više neće moći da računaju udovice ili udovci koji u trenutku smrti supružnika budu mlađi od 45 godina.

 Ministar Vulin je potvrdio da se razmatra mogućnost da se u Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju ukinu kazneni poeni za prevremeni odlazak u penziju i da je formirana radna grupa koja će se baviti tim pitanjem.

Ministar nutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je beneficirani radni staž za zaposlene u MUP-u od odlukom Vlade rezervisan samo za policajce sa statusom ovlašćenog službenog lica i uniformisanog ovlašćenog službenog lica.

Mart 2015. Za godinu dana uplate porasle 4,7 odsto, dok su izdvajanja iz budžeta za isplatu penzija s 48 pala na 40 odsto. – MMF nije tražio da penzije padnu na 43 odsto prosečne zarade, tvrdi ministar Vulin

Februar 2015. U invalidsku penziju s pet godina staža.

Januar 2015. Izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, od 1. januara ove godine, a koje propisuju strože uslove za penzionisanje, glavni su razlog što je do 31. decembra 2014. godine Penzijskom fondu filijale Beograd stiglo za 40 odsto više zahteva za starosnu penziju, nego godinu dana ranije, kažu u PIO fondu.

Započela primena novih odredbi Zakona o penzijskom i invalidskom osigranja kojim se starosna granica za odlazak žena u penziju pomer na 60 godina i šest meseci i najmanje 15 godina radnog staža sa perspektivom da se do 2032. godine postepeno izjednači starosne granice za odlazak u penziju žena i muškaraca sa navršenih 65 godina života.

Jul 2014. Izmene i dopune Zakona o PIO usvojene na sednici Narodne skupštine. Tekst izmena zakona dostupan je ovde.

Najvažnije novine koje donosi Zakon o PIO možete pogledati ovde.

 

Decembar 2015. Trenutno oko 1,7 miliona radnika izdržava isto toliko penzionera, a prema procenama stručnjaka, zaposlenih bi trebalo da bude četiri puta više kako bi sistem uopšte funkcionisao.

Avgust 2015. Udruženje sindikata penzionera Srbije izrazilo je protest povodom najave da će o penzijama i platama u Srbiji “umesto legalno izabrane vlade odlučivati MMF”.

 Ako ste u Srbiji uplaćivali doprinose za penziono-invalidsko osiguranje, ali kraće od 15 godina, ne samo da nećete ostvariti pravo na penziju, nego vam Fond penzijsko-invalidskog osiguranja neće ni vratiti novac koji ste do nekog trenutka uplaćivali.

April 2015. Govoreći na skup Saveza samostalnih sindikata “Evropski socijalni dijalog i održivost penzionog sistema”, Marija Todorović, potpredsednica Udruženog sindikata penzionera Srbije, ukazala je da je zakon donet za tri dana, a da se reforma  penzionog sistema svela samo na sužavanje dosadašnjih prava, kroz smanjenje penzija i promenu strukture upravljanja Fondom.

 Vlada će razmotriti mogućnost da uvede obavezno privatno penzijsko osiguranje, tzv. drugi stub, koji je imao loše rezultate u nizu zemalja u istočnoj Evropi.

Mart 2015: Stručnjaci za penzioni sistem upozoravaju da je aktuelan sistem neodrživ na duži rok, te da će se iz postojećeg fonda isplaćivati sve manje i manje penzije zbog čega su uvereni da je, s jedne strane, neophodna potpuna unuitrašnja reforma fonda, kao i profesionalno upravljanje, ali ukazuju i na već uspešne modele koji postoje u mnogim zemljama.

Januar 2015: Dragoljub Rajić, konsultant i nekadašnji član UO PIO Fonda, ocenio je da su izmenama zakona pooštreni uslovi za odlazak u penziju ali da je nastavljeno sa “guranjem pod tepih” potrebe za suštinskim reforma penzionog sistema.

Udruženje sindikata penzionera Srbije predalo je Ustavnom sudu Srbije predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti člana 155. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji se odnosi na izbor članova Upravnog odbora Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Novembar 2014: Predstavnici Udruženje sindikata penzionera Srbijetog u više navrata su ukazali da će predloženim merama koje obuhvataju i smanjenje penzija biti urušen sistem penziono-invalidskog osiguranja u Srbiji i najavili da će pred Ustavnim sudom pokrenuti postupak za ocenu ustavnosti zakona.

Septembar 2014: UGS Nezavisnost je podneo Inicijativa za ocenu ustavnosti Zakona o PIO zbog povrede procedura prilikom usvjanja izmena zakona i njihove neusaglašenosti sa Ustavom RS, potvrđenim međunarodnim ugovorima i odredbama Zakona o radu koja utvrđuju položaj reprezentativnih sindikata.

Jul 2014: Demokratska stranka je optužila Vladu da predloženim izmenama i dopunama zakona o penzijsko – invalidskom osiguranju ima nameru da cenu njene nesposobnosti plate budući penzioneri.

 Ekonomistkinja Gordana Matković je ukazala da uslovi za prevremeno penzionisanje ne “sarađuju” sa izmenama Zakona o radu i da u okolnostima fleksibilnijeg tržišta rada i manje ponude posla one mogu da podstaknu odlazak u penziju.

– Fiskalni savet je podržao izemena Zakona o PIO i ukazao na moguće pravce buduće reforme penzionog sistema. Mišljenje Fiskalnog saveta možete pogledati ovde.

– Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović kritikovao je izmene Zakona o PIO i ukazao da su one napravljene bez javne rasprave i mišljenja Socijalno-ekonomskog saveta.

– Predložene izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojima se povećava efektivna starosna dob osiguranika pri penzionisanju (povećanje starosne granice za penzionisanje žena) kao i uvođenje aktuarskih penala i pooštravanje uslova za sticanje beneficiranog radnog staža, doprineće finansijskoj stabilizaciji penzijskog sistema i u skladu su sa najbolјom međunarodnom praksom kažu u Fiskalnom savetu.

 Udruženi sindikati Srbije „Sloga” upozorili su da bi se pooštravanjem uslova za penzionisanje i izjednačavanjem starosnog uslova za žene i muškarce na 65 godina, Srbija mogla naći na rubu demografske katastrofe.

Komentari posetilaca

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja sa * su neophodna.

*

Broj komentara: 3

 • Novak

  U predizbornoj kampanji predsednik vlade g.Vucic je cvrsto obecao da penzije nece smanjivati. Sada najavljuje smanjenje i penzija za 10 posto. Sta reci do da je ,,navukao,, penzionere da glasaju za SNS.sad moze da radi sa penzionerima sta hoce, Penzije su ionako ispod svakog minimuma. Zar treba kaznjavati i one penzionere koji su to pravo ostvarili posle 2008 god. Do tada su povecanja bila velika kako Premijer kaze zbog izbora pa sad treba da budu kaznjeni svi koji su se penzionisali do danas.Sramota G. Predsednice ako je i od Vas…

  • Goran Cacak kaže:Jedva cekam da LDP dodje na vlast pa da Ljubisa Buha Cume postane miaintsr infrastrukture.Jedva cekam da LDP dodje na vlast pa da Natasa Kandic postane miaintsr pravde.Jedva cekam da LDP dodje na vlast pa da svi lopovi postanu zasticeni svedoci.Jedva cekam da LDP dodje na vlast pa da legalizujemo lake droge.Jedva cekam da LDP dodje na vlast pa da Soros postane miaintsr vera i kulture.Jedva cekam da LDP dodje na vlast pa da Cedomirr Jovanovic zavrsi fakultet.Jedva cekam da LDP dodje na vlast pa da Bagzi postane miaintsr policije.Jedva cekam da LDP dodje na vlast pa da ukinemo maternji a u uvedemo nemacki jezik u skolu.Jedva cekam da LDP dodje na vlast pa da ponovo poklanjaju fabrike svojima.Jedva ceklam da LDP dodje na vlast pa da se svaka ulica zove Zorana Djindjica.Jedva cekam da LDP dodje na vlast pa da svim narko dilerima damo status zasticenog svedoka.Jedva cekam da LDP dodje na vlast pa da svim skolama dodele donaciju EU po kilogram osiromasenog uranijuma.Jedva cekam da LDP dodje na vlast pa da zabranimo pesme u desetercu.jedva cekam da LDP dodje na vlast pa da i NIs pripojimo velikoj Albaniji.Ma stvarno jedva cekam da LDP dodje na vlast

 • Novak

  Interesuje me koliko treba da ceka moj komentar na odobrenje i cije odobrenje? Mozda odobrenje Gosp. Premijerea. Ako ste teazili da komentarisemo ispunjenje predizbornih obecanja sadasnje vlasti zbog cega ne objvljujete moj komentar?. Trazim kratak i jasan odgovor gospodine administratore.