Sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije

Osim toga što konstatuje prisustvo korupcije u sistemu, Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije propisuje i princip „nulte tolerancije” i saradnju svih organa vlasti na rešavanju ovog problema. Prethodna Vlada je u ovom obećanju ocenjena kao uspešna, budući da je usvojila Strategiju borbe protiv korupcije 2013-2018. i Akcioni plan za njeno sprovođenje. Nova vlada je obećala nastavak borbe protiv korupcije na svim nivoima. Agencija za borbu protiv korupcije u svom prvom izveštaju o sprovođenju Strategije, navodi da je od 123 aktivnosti svega 24 (ili 19%) ispunjeno u skladu sa Akcionim planom.

Delimično ispunjeno
  • Obećanja
  • Analiza
    stanja
  • Reakcije
    javnosti

Mart 2014: Aleksandar Vučić je izjavio na predizbornom skupu u Čačku da je SNS-u „prva stavka politička stabilnost, dok je druga borba protiv korupcije i kriminala”. Kako je dodao, SNS je „otpočeo na žestok način i udario na najjače.”

– Funkcioner SNS-a, Igor Mirović, izjavio je na predizbornom skupu u Srbobranu da je „SNS u proteklih godinu i po dana započela odlučnu borbu protiv korupcije i kriminala”, naglasivši da ta stranka želi „da se obračuna sa haosom koji je nasleđen pre svega u oblasti privatizacije i uništavanja naše privrede”.

– Ministar pravde i funkcioner SNS-a, Nikola Selaković, izjavio je u kampanji da u pravosuđu postoje jasne indicije koje „ukazuju na direktno mešanje političkih partija u izbor nosilaca najviših pravosudnih funkcija, sa sve pečatima stranke, ali i opština”, kao i da je to „dokaz postojanja političke korupcije u okviru pravosuđa i da je to ono protiv čega SNS mora da se bori”.

Novembar 2015: Savet za borbu protiv korupcije predložio je da firma koja daje u zakup državne nepokretnosti, “Dipos”, zbog nezakonitosti u radu bude ugašena, a da poslove iz njene nadležnosti preuzme Republička direkcija za imovinu. SAVET za borbu protiv korupcije Vlade Srbije utvrdio je da se državne nekretnine izdaju po bagatelnim cenama i bez javnog nadmetanja političarima, direktorima javnih preduzeća, estradnim umetnicima, poznatim lekarima, kao i advokatima.

Odbor Agencije za borbu protiv korupcije još nije doneo odluku po žalbi ministra odbrane Srbije Bratislava Gašića koji se žalio na odluku Agencije da je bio u sukobu interesa kada je kao gradonačelnik Kruševca potpisao ugovore sa kompanijama povezanim sa članovima njegove porodice.

Oktobar 2015: Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak provere da li je Siniša Mali prekršio zakon istovremeno obavljajući funkciju gradonačelnika Beograda i direktora “of šor” kompanije sa Devičanskih ostrva. Iz Agenciji su naveli da je proverom službene evidencije utvrđeno da Mali nije prijavio funkciju zastupanja privrednog drustva sa privatnim kapitalom registrovanog u inostranstvu, a ni prihode od obavljanja te funkcije.

– Da li će Siniša Mali ostati gradonačelnik Beograda ili ne zavisi od Agencije za borbu protiv korupcije. Ukoliko se utvrdi da Mali poseduje nešto što nije prijavio u okviru svoje imovinske karte ili obavlja drugi posao, Agencija će dati preporuku za razrešenje gradonačelnika i preporuku o pokretanju postupka zbog povrede Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

– Regulatorno telo za elektronske medije (REM), nakon tročasovne sednice, utvrdilo je da je setom novih medijskih zakona prestalo da važi Opšte obavezujuće uputstvo za emitere i da stoga ne postoji osnov da se pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti televizija koje su direktno prenosile proslavu sedam godina od osnivanja Srpske napredne strankeNezavisno udruženje novinara Srbije izrazilo zabrinutost zbog odluke Regulatornog tela za elektronske medije da ne pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti televizija zbog prenosa proslave godišnjice Srpske napredne stranke.

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) pokrenuće postupak za utvrđivanje eventualne odgovornosti televizija koje su direktno prenosile proslavu sedam godina od osnivanja Srpske napredne stranke, u subotu 17. oktobra.

– Predsednik saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Goran Karadžić izjavio je za Politiku da je pravna služba pokrenula postupak za utvrđivanje eventualne odgovornosti televizija koje su direktno prenosile proslavu rođendana Srpske napredne stranke (SNS), ali napominje da im zbog tog prekršaja neće biti oduzeta dozvola.

Septembar 2015: Agencija za borbu protiv korupcije zaključila je da je ministar odbrane Bratislav Gašić bio u sukobu interesa kada je kao gradonačelnik Kruševca potpisivao ugovore o poslovima koji se finansiraju iz gradskog budžeta sa firmama koje su u vlasništvu članova njegove porodice. Rešenje Agencije možete pogledati ovde

Jun 2015: Zamenica šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović izjavila je da je u skladu sa zadatim ciljevima bliže definisanim Akcionim planom za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, a zahvajujući naporima ministra Nebojše Stefanovića, Ministarstvo unutrašnjih poslova za poslednjih godinu dana evidentiralo je ukupno 2.480 krivičnih dela sa elementima korupcije

– Skupštinski Odbor za pravosuđe odlučio je da zatraži informacije od Agencije za borbu protiv korupcije da li je protiv Vide Petrović Škero, koja je predložena za člana Odbora te agencije, bila izrečena mera jer nije prijavila imovinu dok je bila predsednica Vrhovnog suda Srbije

– Novčani prilozi pojedinih firmi strankama u predizbornoj kampanji 2014. bili su višestruko veći nego njihov profit ranijih godina, saopštila je Agencija za borbu protiv korupcije. Kako navode u Agenciji, ta pojava uočena je u slučaju priloga datih DSS, koaliciji oko Nove demokratske stranke – Zeleni, URS i koaliciji oko SPS. Zbog toga je Agencija za borbu protiv korupcije uputila dopis Poreskoj upravi radi prikupljanja dodatnih informacija od značaja za dalje postupanje.

– Agencija za borbu protiv korupcije predložila je da se u novom zakonu o ovoj nezavisnoj instituciji propiše jasno pravilo: jedan funkcioner, jedna funkcija. Od ovog pravila izuzetak bi bili samo oni koje neki drugi zakon obavezuje da budu na dve ili više funkcija ili koje su građani izabrali neposredno, ali pod uslovom da se to ne protivi Ustavu.

Maj 2015: Predstavljajući članovima skupštinskih odbora za finansije i pravosuđe izveštaj o radu Agencije za borbu protiv korupcije i o sprovođenju Strategije za borbu protiv korupcije za 2014. godinu, Babić je rekla da 49 odsto aktivnosti koje su predviđene tom strategijom nije ispunjeno kao i da je Agencija u 2014. godini Tužilaštvu podnela 14 krivičnih prijava zbog neprijavljivanja imovine ili davanja lažnih podataka o imovini

– Agencija za borbu protiv korupcije je tokom 2015. godine podnela 6 krivičnih prijava zbog neprijavljivanja imovine ili davanja lažnih podataka o imovini u nameri da se ona prikrije.

April 2015: Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić i Zaštitnik građana Saša Janković uputili su Narodnoj skupštini zajednički predlog da poslanici za člana Odbora te Agencije izabere Vidu Petrović Škero, bivšu predsednicu Vrhovnog suda Srbije.

– Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je borba protv korupcije i organizovanog kriminala jedna od ključnih misija Vlade i MUP-a i dodao da u toj borbi neće biti nedodirljivih i istakao da je usvajanje nacionalne Strategije za borbu protiv korupcije Vlada pokazala želju da izgradi uredjeni sistem u kome će postojati nulta tolerancija prema korupciji.

Mart 2015: Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Dragan Mitrović izabran je glasovima većine poslanika u Narodnoj skupštini za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije na predlog Vlade Srbije.

Novembar 2014: Šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić izjavio je da će političke partije novim izmenama zakona o finansiranju političkih atkivnosti moći da kupuju nekretnine, ali samo za obavljanje političkih atkivnosti.

– Narodna skupština je usvojila izmene i dopune Zakona o finansiranju političkih aktivnosti tako da će ubuduće političke stranke dobijati oko 30 odsto manje sredstava iz budžeta Srbije nego što su dobijale ranije.

Tekst Zakona možete pročitati ovde.

Septembar 2014: Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da nije zadovoljan realizovanjem mera iz Akcionog plana sa sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije i da je Koordinciono telo za primenu Akcinog plana na čijem je čelu predsednik Vlade ustanovljeno kako bi koordinacija bila podignuta na najviši nivo.

Ministar Selaković kritikovao je rad antikorupcijskih tela ocenivši da nisu postigla odgovarajuće rezultate i konstatovao pojavu rasta antikorupcijske birokratije.

Avgust 2014: Vlada Srbije osnovala je na Koordinaciono telo za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije do 2018. godine. Radom Koordinacionog tela rukovodiće premijer Aleksandar Vučić, a članovi su ministar pravde Nikola Selaković, ministar finansija Dušan Vujović i predstavnik Saveta za borbu protiv korupcije.

Maj 2014: Usvojen godišnji izveštaj o radu Agencije za borbu protiv korupcije za 2013. godinu. Jedan od podataka kaže da je, kada je reč o kontroli imovine i prihoda funkcionera, pokrenut 451 postupak.

April 2014: Članovi Odbora Agencije za borbu protiv korupcije ponovo su za predsednika ovog tela izabrali Branka Lubardu, a za njegovog zamenika Zlatu Đorđević.

Novembar 2015: Mreža za restituciju podržala je ideju o ukidanju Diposa, što je jedna od preporuka koju je Savet za borbu protiv korupcije uputio Vladi nakon detaljnog izveštaja o načinu na koji to društvo kapitala raspolaže državnim nepokretnostima.

– Ni Vlada, ni Tužilaštvo ne oglašavaju se povodom izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije, u kome se navodi da je Dipos u bescenje izdavao, ali i prodavao luksuzne državne nepokretnosti privilegovanim pojedincima, bez javnog oglašavanja – direktnom pogodbom. Dok u Diposu odbacuju odgovornost, uz navode da se “protiv njih vodi hajka”, u Savetu ocenjuju da će odsustvo reakcije na njihov izveštaj dodati još jedan upitnik na proklamovanu borbu protiv korupcije.

Predsednik Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Goran Karadžić kritikovao je Savet za borbu protiv korupcije zbog stava da je REM trebalo da pokrene postupke protiv televizija koje su prenosile proslavu godišnjice osnivanja Srpske napredne stranke (SNS).

Oktobar 2015: Advokatica gradonačelnika Beograda Siniše Malog, Ana Ivanova Panajotova iz Bugarske, podnela je nova dokumenta u kojima se ona navodi kao direktor of šor firmi, saznaje KRIK. To sada jasno pokazuje da se radi o malverzacijama, kažu za N1 finansijski istražitelji.

– U intervju za Radijo Slobodna Evropa,  članica Saveta za borbu protiv korupcije Miroslava Milenović ocenila je da uprkos obećanju premijera Aleksandra Vučića da će se obračunati sa korupcijom, nijedna od 24 sporne privatizacije iz vremena prethodnih vlada nije dobila pravosudni epilog, a da su se u međuvremenu nanizale i nove afere. Kompletan intervju Miroslave Milenović možete pročitati ovde.

– Pokret Dosta je bilo, na čijem je čelu Saša Radulović, zatražio je hitnu smenu gradonačelnika Beograda Siniše Malog zbog sumnjivog poslovanja i ocenio da su optužbe o stanovima i ofšor kompanijama još jedan dokaz da je korupcija u vrhu vlasti i da je premijer Aleksandar Vučić lažni borac protiv korupcije.

Jun 2015: Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić je u razgovoru za NIN iznela podatke da se Strategija za borbu protiv korupcije veoma loše sprovodi, jer su u 2014. od predviđene 372 aktivnosti u skladu sa Akcionim planom, ispunjene samo 54, a jedan od glavnih razloga za to je što Skupština nije usvojila izmene najvažnijih antikorupcijskih propisa. Babić je dodala i da je sporan predlog po kome bi sadašnji Savet za borbu protiv korupcije prestao da postoji, a u novi bi se imenovali članovi Vlade i funkcioneri koji rukovode posebnim organizacijama.

– Nevladina organizacija Transparentnost Srbija saopštila je da ne postoji razlog za odlaganje objavljivanja ugovora Vlade Srbije i kompanije “Igl hils” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) o projektu “Beograd na vodi”, ocenjujući da je stvorena konfuzija oko toga ko uzima kredit: preduzeće “Beograd na vodi” ili država Srbija.

– Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić je u razgovoru za Politiku izjavila da su Ministarstvo pravde i Agencija za borbu protiv korupcije na suprotnim pozicijama oko toga kakva ovlašćenja ova kontrolna institucija treba da ima, zbog čega je blokiran posao u radnoj grupi za izradu novog zakona. Babić je pojasnila da bi ova kontrolna institucija htela veću nezavisnost i ovlašćenja, kao i strožu kaznenu politiku prema prekršiocima zakona, dok vlast od koje sve to zavisi, izgleda, želi suprotno.

– U Ministarstvu pravde nisu želeli da govore o navodima koje je direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić iznela u listu Politika o problemima u radu radne grupe za izradu novog zakona o agenciji, navodeći da neće da se “prepucavaju” preko medija.

– Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić izjavila je za Radio-televiziju Vojvodine da je to telo Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike uputilo preporuku da preispita dodelu finansijskih sredstava licima koja iz budžeta primaju socijalnu pomoć, a koja su se našla među donatorima političkih stranaka. Tatjana Babić je u emisiji “Pravi ugao” RTV-a potvrdila da se na spisku donatora političkih stranaka nalazi 23 lica koji istovremeno primaju socijalnu pomoć iz budžeta. Ona ocenila je i da rezultati u borbi protiv korupcije u Srbiji još uvek nisu vidljivi, jer nema pravosnažnih sudskih odluka, kao i da su političke stranke generator korupcije.

Maj 2015: Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić izjavila je da je potrebno doneti novi Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije po strategiji koju je parlament usvojio 2014. godine, a koji bi trebalo da spreči gomilanje ovlašćenja i da veća ovlašćenja Agenciji.

April 2015: Transparentnost Srbije ocenila je da se, s obzirom na izuzetno loše rezultate sprovođenja Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, postavlja pitanje uloge Koordinacionog tela na čijem je čelu premijer Aleksandar Vučić i da je odluka je ostavila prostor za tumačenje da je reč o želji izvršne vlasti da koordiniše obavljanje poslova iz nadležnosti organa koji joj nisu podređeni – pravosuđa, lokalne samouprave, nezavisnih državnih organa (uključujući tu i Agenciju za borbu protiv korupcije koja je zakonom zadužena za nadzor nad sprovođenjem Strategije i Akcionog plana) i same Narodne skupštine koja je donela Strategiju.

Mart 2015: Agencija za borbu protiv korupcije objavila je Izveštaj o sprovođenju Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Republici Srbiji za period od 2013. do 2018. godine i Akcionog plana za njeno sprovođenje za 2014. godinu.

U izveštaju je utvrđeno da je od 372 planirane 107 ispunjeno, 181 nisi ispunjene dok za 77 Agencija nije bila u mogućnosti da da ocenu.

Izveštaj Agencije možete pogledati ovde.

– Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” saopštio je da je pred Ustavnim sudom Srbije pokrenuo postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o osnivanju Koordinacionog tela za primenu Akcionog plana za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije kojom je, kako se navodi, premijer Vučić dobio ovlašćenja da koordinira, kontroliše i upravlja radom nezavisnih regulatornih tela.

Decembar 2014/Januar 2015: U okviru realizacije projekata po konkursu Agencije za borbu protiv korupcije, organizacije civilnog društva objavile su svoje alternativne izveštaje.

Organizacija Transparentnost Srbija predstavila je izveštaj o sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije u prvih 15 meseci koji obuhvata praćenje isupnjenosti mera 60 i 116 aktivnosti za oblasti političke aktivnosti, javne finansije i mediji. Ova organizacija je utvrdila da je potpuno ili delimično ispunjeno tek 26% mera i konstatovala Strategija i Akcioni plan nemaju šanse za uspeh ukoliko ne bude uspostavljen prikladan sistem odgovornosti rukovodilaca javnih isntitucija za neispunjavanje zadataka.

Izveštaj ove organizacije možete pročitati ovde.

Beogradski centar za bezbednosnu politiku i Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca predstavili su Alternativni izveštaj o sprovođenju Akcionog plana Strategije za borbu protiv korupcije u koji pokazuje nizak procenat sprovedenih mera za oblasti “Pravosuđe”, “Policija” i “Sprovođenje i nadzor nad realizacijom Strategije”.

Izveštaj možete pročitati ovde.

Beogradski centar za ljudska prava predstavio je Alternativni izveštaj o realizaciji aktivnosti predviđenih Akcionim plana za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije za oblasti privatizacije i javno-privatnog partnerstva, prostornog planiranja i izgradnje, zdravstva, obrazovanja i sporta i oblast prevencije korupcije.

Izveštaj možete pročitati ovde.

Novembar 2014: Tatjana Babić, direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, izjavila je za Politiku da bi usvjanaje predlog da se sredstva iz javnih izvora koja su politički subjekti dobili za redovan rad mogu koristiti za troškove izbornekampanje otežalo kontrolu finansiranja političkih subjekata kao i da bi rešenje po kome političke stranke mogu da stiču nepokretnu imovinu ne samo iz privatnih već i iz javnih izvora moglo da ima negativne posledice.

– Poslanik Demokratske stranke Balša Božović izjavio je da se izmenama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti na mala vrata uvodi jednopartijski sistem.

– Transparenost Srbija dostavila je poslaničkim grupama u Narodnoj skupštini predloge amandmana na Predlog zakona o finansiranju političkih aktivnosti.

Povodom predloga da se ukine zabrana kupovine nekretnina novcem dobijenim iz javnih izvora, ova organizacija je ocenila da bi to bilo uslovno prihvatljivo, ako se uvede dodatno ograničenje kojim bi se tako nabavljene nekretnine koristile isključivo za sprovođenje političkih aktivnosti.

Septembar 2014: Agencija za borbu protiv korupcije izdala je saopštenje za javnost u kome ističe da se formiranjem vladinog Koordinacionog tela samo stvara još jedan paralelni mehanizam za praćenje sprovođenja Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije i postavlja pitanje: čemu dupliranje antikorupcijskih tela?

Avgust 2014: Transparentnost Srbija ocenila je danas da Vlada odlukom da na čelu Koordinacionog tela za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije bude premijer Aleksandar Vučić, daje veći značaj sprovođenju te strategije, ali time i formalno odstupa od nje.

Transparentnost Srbija objavila je komentar na odluku o osnivanju Koordinacionog tela u kome je konstatovano da ona nije dovoljno precizna u pogledu ovlašćenja ovog tela, otvara prostor za tumačenja u pravcu proširenja nadležnosti Vlade na druge grane vlasti i nezavisne državne organe i može stvoriti konfuziju kod obveznika Strategije kod izveštavanja o sprovođenju Akcionog plana.

Jul 2014: Agencija za borbu protiv korupcije podnela je Ministarstvu pravde inicijativu za donošenje novog zakona o toj agenciji pod obrazloženjem da je je tokom primene važećeg zakona uočena potreba da se veći broj odredbi učini jasnijim, i da se preciziraju i na drugačiji način urede bitna pitanja.

– Savet za borbu protiv korupcije dostavio je Vladi Srbije drugi Izveštaj o iskustvu i preprekama za efikasno sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Republici Srbiji za period od 2013. do 2018. godine i pratećeg Akcionog plana.

Maj 2014: Agencija za borbu protiv korupcije objavila je javni konkurs za dodelu finansijskih sredstava organizacijama civilnog društva za realizaciju pilot projekata alternativnog izveštavanja o sprovođenju Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije i pratećeg Akcionog plana. Konkurs se sprovodi kao deo projekta Podrška jačanju mehanizama prevencije korupcije i institucionalnom razvoju Agencije za borbu protiv korupcije, koji finansira Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.

April 2014: Prema izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije o primeni Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije i Akcionog plana za njeno sprovođenje, u prvom kvartalu 2014. od 123 aktivnosti ispunjeno je 19%.

Mart 2014: „Antikorupcijski zakoni Srbije u skladu su sa pravnim tekovinama Evropske unije, potvrdio je ekspertski izveštaj koji su uradili stručnjaci u okviru projekta PLAC”, rekla je menadžerka projekta Marija Pejčinović Burić. Ona je dodala da će eksperti pomoći da se u Srbiji primene visoki standardi u ovoj oblasti.

Februar 2014: Savet za borbu protiv korupcije dostavio je Vladi Srbije prvi Izveštaj o iskustvu i preprekama za efikasno sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Republici Srbiji za period od 2013. do 2018. godine i pratećeg Akcionog plana.

Komentari posetilaca

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja sa * su neophodna.

*