Stabilizacija javnih finansija

Rešavanje problema javnog duga, budžetskog deficita i fiskalna konsolidacija, naročito u vreme oštre ekonomske krize, ostaje jedan od ključnih, ali i najtežih zadataka vlade Aleksandra Vučića. Prethodne, a ni aktuelna vlada ne mogu se pohvaliti uspehom u rešavanju ovog pitanja – iz godine u godinu budžetska „rupa“ je sve veća, javni dug i kreditna zaduženost zemlje raste, opada privredna aktivnost i kvalitet života građana. Započete u mandatu prethodne vlade, oštre mere štednje nastavljaju se i u mandatu ove vlade umanjenjem penzija i plata zaposlenih u javnom sektoru. U tu svrhu donešeni su Zakon o privremenom  usklađivanju osnovica za obračun i isplatu plata i Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija. Stvarni efekat ovih mera biće vidljiv krajem 2015. godine, najavljuju nadležni, ali je već evidentno da je jedina ušteda napravljena na platama u javnom sektoru i penzijama,a da su subvencije na istom nivou. Javni dug raste, pad društvenog proizvoda nastavlja se i u 2015. ali je i zabeležena bolja naplata poreza koja je uz još neke određene faktore doprinela ostvarenju suficita u budžetu.  Srbiji je od strane MMF-a odobren trogodišnji aranžman iz predostrožnosti, a od UAE zajam od jedne milijarde dolara.

Delimično ispunjeno
  • Obećanja
  • Analiza
    stanja
  • Reakcije
    javnosti

Decembar 2015. Ministarstvo finansija Srbije je ocenilo da ne bi trebalo da dođe do daljeg rasta javnog duga Srbije nakon što je Fed povećao referentnu kamatnu stopu. Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da odluka Američkih federalnih rezervi o podizanju kamatnih stopa neće dobro uticati na srpski javni dug.

Decembar 2015.  Vujović:društveni proizvod u narednoj godini porašće za 1,75 odsto

Novembar 2015. Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je da će u budžetu za 2016. godinu verovatno biti smanjena sredstva za lokalne samouprave. Ona je na skupu o unapređenju upravljanja javnim finansijama, rekla da novca nema.

Novembar 2015. Udovički je najavila i da će u narednih nekoliko sedmica početi javna rasprava o zakonu o finansiranju jedinica lokalne samouprave.

Avgust 2015. Vučić posle MMF: Veće plate i penzije i tačka. Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija ispunila sve uslove za dobijanje pozitivne ocene MMF-a, kao i da će povećanja primanja biti.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je izvesno povećanje plata u javnom sektoru i penzija do kraja ove godine.Vučić je naveo i da će deficit republičkog budžeta biti ispod 2,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Jul 2015. “Dakle, ako bi sve samo išlo po planu, a mi mislimo da će, svakako, ići bolje, deficit republičkog budžeta bi bio 2,87 odsto do kraja godine. To je ispod nivoa Mastrihta… Mali broj zemalja u Evropi i EU ima tako nizak deficit, a mi mislimo da će biti i značajno niži”. Premijer Srbije na konferenciji za medije u Vladi Srbije (29. 07. 2015. godine).

– Premijer Aleksandar Vučić poručio je da Srbija polako, ali sigurno ide ka smanjenju javnog duga, onako kako je to i planirano sa MMF.

– Vujović: Povećanje plata neće biti simbolično.

Država će u ovoj godini smanjiti zaduživanje za više od 700 miliona evra u odnosu na ono što je planirano u budžetu, rečeno je u Ministarstvu finansija.

Vlada Srbije namerava da u narednih godinu, godinu i po smanji trošak javnog duga u budžetu sa 1,1 milijardu evra na 200 do 300 miliona evra, kaže Dušan Vujović. Srpski ministar finansija je poslanicima u Skupštini Srbije rekao da se to omogućava predloženim izmenama Zakona o javnom dugu, čime se stvaraju preduslovi i za efikasnije upravljenje javnim dugom, optimizaciju i postizanje najbolje cene duga.

– Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da je plan države da posle usvajanja izmena Zakona o javnom dugu, koji je trenutno u skupštini, ne daje garancije za uzimanje kratkoročnih kredita za likvidnost, već samo za dugoročne zajmove koji su namenjeni investicijama.

– Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da očekuje da će do kraja godine biti stvoreni uslovi za delimično povećanje plata i penzija.

– Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da će Srbija u ovoj godini ostvariti rast BDP-a između 0,5 i jedan odsto.

–Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će svi penzioneri u Srbiji dobiti povećanje penzija, i oni kojima je penzija smanjena ali i onima kojima nije.

Maj 2015. Premijer Srbije Aleksandar Vučić obećao je danas da će pre kraja mandata sadašnje vlade gotovo svi penzioneri imati više penzije nego što su ikada imali i poručio da će uz čvrste i snažne javne finansije, penzije biti sigurne.

April 2015. Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Vlada Srbije povećati plate i penzije, nakon što to pitanje pokrene s MMF-om.

 “Nema prostora za povećanje plata i penzija“. Priče o tome da će građani do kraja godine osetiti pozitivne efekte mera štednje i da će bolje živeti jesu najobičnija fantazmagorija i one mi liče na biblijske priče, da će nam biti bolje sutra, da se još malo strpimo, pa će to buduće doba doći na jesen, kaže ekonomista Goran Nikolić.

Mart 2015. Vlada će proveriti da li se poštuju ograničenja zarada u javnom sektoru jer, prema procenama iz Nemanjine, čak 90 odsto javnog sektora ovu odluku ne poštuje.

 Predstavnici vlasti će narednih dana izložiti prve rezultate fiskalne konsolidacije za prva dva meseca 2015. Podaci otkrivaju i jedan od glavnih problema koji će Vlada morati da reši, a to su ulaganja u kapitalne investicije. One su u prethodna dva meseca tri puta manja nego u istom periodu 2014. i četiri puta manja nego 2013. godine.

 Sa MMF ću pregovarati o ukidanju smanjenja penzija i plata u javnom sektoru ako se fiskalna konsolidacija nastavi istim tempom još 6 meseci, kaže premijer Vučić

 Do kraja marta sva javna preduzeća dužna su da saopšte rezultate poslovanja u protekloj godini. Tada će se znati ko koliko novca može da uplati u državnu kasu.

 Na pitanje da li je planirano da Srbija uzme novac koji je odobren aranžmanom sa Međunarodim monetarnim fondom, on je odgovorio odrečno. “Ne. Imamo i dovoljnu fiskalnu likvidnost i dovoljnu platno-bilansnu likvidnost, imamo deset i više milijardi evra u deviznim rezervama. Nama ta podrška ne treba”, rekao je srpski ministar finansija.

– “Zamoliću ljude iz MMF-a da se onima koji su platili visoku cenu povećaju plate i penzije. Imamo novca da to sebi možemo da priuštimo. Ne želimo, međutim, da rušimo sporazum sa MMF-om pa ćemo sa njima razgovarati”

 Verbić: “Povećaćemo plate nastavnicima i oni će biti prvi koji će dočekati povećanje u javnom sektoru. Samo ne znam kada.”

Februar 2015. Javni dug Srbije je pod kontrolom, jer država ima dovoljno sredstava da servisira obaveze po tom osnovu, izjavio je danas ministar finansija Dušan Vujović.

 Tendencija povećanja javnog duga Srbije, koji je 31. januara ove godine 72,3 odsto BDP-a i iznosio oko 23,2 milijardi evra, u februaru se neće nastaviti, jer imamo suficit budžeta u prvih 50 dana ove godine, izjavio je danas ministar finansija Dušan Vujović.

Januar 2015. “Naše je da do kraja 2016. uspemo da preokrenemo tu putanju javnog duga, to je na nivou od 69, 2 odsto BDP-a ići će nam do nekih 77-78 do kraja 2016. i tada kreće takođe geometrijskom progresijom da se spušta.” Premijer o javnom dugu.

Novembar  2014. “Svestan sam toga da preduzimam najnepopularnije mere u istoriji Srbije, ali uz te mere i a najavama koje imamo po pitanju „Železare“ i „Petrohemije“, odgovorno kažem da ćemo već naredne godine imati rast od oko 1,15 odsto, a da ćemo u 2016. godini moći da računamo s najvećim rastom u Evropi.”

Oktobar 2014. Vujović je naglasio da će penzije i plate u javnom sektoru biti vraćene čim se uspostavi realni nivo dohodaka koji može da se obezbedi na duži rok.

– Vujović je naveo da će na ime uplate profita javnih preduzeća u budžet Srbije ući 7,6 milijardi dinara, što je oko 153 odsto više nego što je planirano. On je dodao da je ta cifra “dosta skromna” ali da očekuje da već naredne godine bude mnogo viša kada se reorganizuju javna preduzeća i kada se kadrovi budu efikasnije koristili.

– Srbija želi da u najskorije vreme potpiše sporazum sa MMF“, rekao je Vujović i dodao da je namera Vlade Srbije da se u naredne tri godine “smireno i odlučno” sprovedu reforme, sa udarnim paketom mera u narednoj godini.

– “Realno je očekivati da će podsticaj na strani ponude u narednoj godini biti značajan i realno je očekivati da možemo da imamo realan rast društvenog proizvoda”, rekao je Vujović na konferenciji za novinare nakon što je Vlada Srbije usvojila rebalans budžeta.

Septembar 2014. Premijer Srbije predstavio je mere štednje u javnom sektoru

– Plate u javnom sektoru veće od 25.000 dinara biće smanjene za 10 ili 10,5 odsto. Mere štednje neće obuhvatiti većinu penzija, kaže premijer Aleksandar Vučić.

– Predstavljene mere za smanjenje plata i penzija.

Avgust 2014. Najavljena tri predloga za smanjenje plata i penzija.

– Novoizabrani ministar finansija, koji je na ovo mesto došao sa čela Ministarstva privrede, Dušan Vujović, najavio je da su četiri stuba reforme srpske ekonomije kontrola budžetskog rashoda, borba sa sivom ekonomijom, bolja naplata poreza i uštede u javnim preduzećima. Prema njegovim rečima, plan Vlade Srbije jeste da se do kraja avgusta pripremi rebalans budžeta, koji bi, najkasnije do 15. septembra trebalo da uđe u skupštinsku raspravu, posle čega bi se potpisao trogodišnji sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Jul 2014. “Jasno je da će nam mere finansijske konsolidacije biti neophodne, a kakve će te mere biti, Vlada će doneti odluku najranije u septembru. kaže premijer Vučić, odgovarajući na pitanje kada će biti smanjenja plata i penzija, koja je najavio ministar Dušan Vujović.

Jun 2014. Premijer Aleksandar Vučić najavio je mogućnost odlaganja mera fiskalne konsolidacije i zadržavanja plata na istom nivou sve do oktobra. Kao razlog, Vučić je naveo poplave i situaciju u kojoj se Srbija našla u maju, a imaće dalekosežne posledice po sve građane.

Maj 2014. Ministar Krstić je izjavio da će druga tranša budžetskog zajma iz UAE biti povučena u drugoj polovini godine ili pred kraj 2014. godine u zavisnosti od stanja budžetskog deficita i od toga kakvi uslovi budu na tržištu obveznicama.

Mart 2014. Ministar finansija Lazar Krstić kaže da će novac od kredita iz Ujedinjenih Arapskih Emirata biti upotrebljen da bi se sprovodila politika koja će biti definisana rebalansom državnog budžeta posle izbora i formiranja nove Vlade Srbije.

Mart 2014. Milijarda iz Emirata ide u proizvodnju, za budžet i otplatu kredita

 Prenosimo izjavu Aleksandra Vučića iz kampanje: “Do kraja godine sigurno nema povlačenja solidarnog poreza, iz prostog razloga što te pare nismo zaradili.”

– Vučić je  isticao: “Kakve god reforme da preduzimamo, šta god da se zbiva, dragi prijatelji, imajte u vidu jednu stvar koju vam garantujem, penzioneri će biti poslednji u čija će prava bilo ko smeti da dira u državi. Bolje sa naše grbače da se skida sve što može, a penzionerima nema šta da se uzima.” (TV Pink, 10. 3. 2014. godine)

– Aleksandar Vučić je u ekspozeu obećao usvajanje rebalansa budžeta na osnovu definisanog programa fiskalne konsolidacije do kraja juna 2014. čiji će deficit biti niži od predviđenih 8% kao i snažnu fiskalnu konsolidaciju u prvih 100 dana rada radi održivosti javnih finansija i stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta. Obećano je spuštanje konsolidovanog deficita na granice održivog (3% do 4% BDP-a) do 2017. što bi trebalo da dovede do zaustavljanja rasta javnog duga do na  nivou od oko 75% BDP i započinjanja njegovog postepenog opadanja. Ukupne uštede za mandata ove vlade  iznosiće oko 1,5 milijardi evra na godišnjem nivou. Program fiskalne konsolidacije će se, u većoj meri, zasnivati na smanjenju potrošnje, a u određenoj meri na  povećanje javnih prihoda. Najavljeno je smanjenje plata u javnom sektoru za 10% (i njihov ponovni rast od 2015. godine) ali i ukidanje solidarnog poreza. Na kraju 2016. godine plate u javnom sektoru dostići će viši nivo nego što je to danas. Štedeće se i na dnevnicama za službena putovanja, troškovima reprezentacije i putovanja, korišćenjem službenih vozila, donacijama za sportske klubove. Najavljeno je i zaključenju aranžmana sa MMF-om U  prvih 100 dana vlade.  Najveći deo propisa koji će obezbediti potrebnu  konsolidaciju biće usvojen već u letnjem paketu zakona i tako ugrađen u rebalans budžeta: Zakon o privremenom usklađivanju osnovica za obračun i isplatu plata odnosno zarada  kod korisnika javnih sredstava, tj. platnim razredima i Zakon o registru korisnika javnih sredstava i njihovih zaposlenih i angažovanih lica  kojim će se urediti pitanje prikupljanja podataka koji će omogućiti uvid u to koliko institucija

Februar – mart 2014. U predizbornoj kampanji SNS najavljuje da će „Jеdnim dеlom vratiti najnеpovoljnijе krеditе koji su uzimani sa kamatom od 7,5 odsto u vrеmе vladе Mirka Cvеtkovića.

Januar 2014. Ministar finansija Srbije Lazar Krstić rekao je da Srbiji ne preti opasnost od bankrota. On je za Radio televiziju Srbije rekao da mu je namera da krajem 2016. godine javni dug počne da opada, dodajući da je važno da u naredne tri godine postoji disciplina u zaduživanju i da se novac od kreditora koristi za stvari koje će podići BDP.

Januar 2016. Odluka o povećanju akciza na gorivo, alkoholna i druga pića stupa danas na snagu

Decembar 2015.  Prihodi budžeta Vojvodine u Fiskalnoj strategiji za 2016, utvrđeni u iznosu od svega 17,5 milijardi dinara, iz kojih se finansiraju sve nadležnosti.

Decembar 2015. Skupština Srbije usvojila je budžet za 2016. godinu kojim su predviđeni prihodi od 997,4 milijarde, rashodi od 1,119 milijardi. deficit 121,8 milijardi RSD

Decembar 2015. Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o akcizama koji predviđa povećanje akciza na gorivo i alkoholna pića od januara iduće godine.

Decembar 2015. Skupština Srbije usvojila je budžet za 2016. godinu kojim su predviđeni prihodi od 997,4 milijarde, rashodi od 1,119 milijardi. Vlada Srbije planira da se u 2016. godini zaduži za 662 milijarde dinara kako bi finansirala budžetski deficit i otplatila glavnicu duga za pozajmice uzete od domaćih i stranih kreditora za direktne i indirektne obaveze države.

Decembar 2015. Poslanici Skupštine Srbije potvrdili su ugovor između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj, kojim je Srbija dala garancije za zajam od 200 miliona evra za EPS.

Decembar 2015. Skupština Srbije usvojila je u načelu budžet za narednu godinu, koji predviđa prihode od 997,4 milijarde dinara, a rashode od 1.119 milijardi.

Decembar 2015. Prema skupštinksom predlogu, prihodi budžeta Srbije u 2016. godini su planirani u iznosu od 997,4 milijarde, rashodi od 1.119 milijardi, tako da će deficit republičke kase iznosti 121,8 milijardi dinara, što je 2,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Decembar 2015. Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o akcizama koji predviđa povećanje akciza na gorivo i alkoholna pića od januara iduće godine.

Decembar 2015.  Vujović: budžetom, za otpremnine je planirano 15 milijardi dinara.

Novembar 2015. Priprema se odluka kojom od 15. decembra započinje smanjenje viška zaposlenih u javnoj službi. U oblasti finansija višak 808 radnika. Očekuje se da se broj zaposlenih najviše smanji penzionisanjem

 Javni dug Srbije na kraju oktobra 2015. godine iznosio je 24,32 milijarde evra, što je 74,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je Ministarstvo finansija. U poređenju sa septembrom javni dug povećan je za oko 260 miliona evra.

– Ministar finansija Dušan Vujović najavio je da će Vlada Srbije usvojiti predlog budžeta za 2016. najkasnije krajem naredne sedmice, kao i da bi budžet trebalo na dnevnom redu skupštine da bude u periodu od 9. do 11. decembra.

– Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je da će u budžetu za 2016. godinu verovatno biti smanjena sredstva za lokalne samouprave. Ona je na skupu o unapređenju upravljanja javnim finansijama, rekla da novca nema.

Oktobar 2015. Javni dug Srbije na kraju septembra 2015. godine iznosio je 24,06 milijardi evra, što je 72,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je danas Ministarstvo finansija.

Avgust 2015. U Narodnoj banci Srbije danas počinju zvanični razgovori sa misijom MMF-a o drugoj reviziji stend-baj aranžmana sa Srbijom, vrednog 1,2 milijarde evra.

Tri meseca su prošla od poslednje posete delegacije Međunarodnog monetarnog fonda Beogradu, a sada je došlo vreme za drugu reviziju aranžmana iz predostrožnosti, koji Srbija ima sa ovom organizacijom. Razgovori su počeli danas i trajaće do 1. septembra, a analiziraće se koliko je učinjeno na dva plana – sređivanju srpskih finansija, ali i na smanjenju troškova na javna preduzeća i u javnom sektoru.

Najavljeno povećanje plata i penzija, ako ga odobri MMF, moglo bi da se desi u 2016. godini, piše Blic.

Iako je javni dug Srbije premašio 24 milijarde evra, nismo najgori u regionu. I po zaduženosti i po udelu duga u bruto domaćem proizvodu gore pokazatelje u našem okruženju, prema pisanju Večernjih novosti, ima susedna Hrvatska.

 Narodna banka Srbije podigla je projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije u 2015. godini sa nule na 0,5 odsto.

 Do poskupljenja struje je došlo posle dogovora između Vlade Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda, kojim je predviđeno da je to neophodno da bi cena tog energenta u narednom periodu dostigla tržišni nivo.

Jul 2015. Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji u drugom kvartalu 2015. u odnosu na isti period prethodne godine iznosio je 0,9 odsto.

Jun 2015. U pripremi prve revizije sporazuma sa MMF Vlada se obavezala na uvođenje akcize na sva bezalkoholna pića, sem vode, ali i na dalja poskupljenja struje u 2016. i 2017. godini.

April 2015. Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju će predvoditi Zuzana Murgasova, počinje zvaničnu posetu Srbiji u okviru prve revizije trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti koji je potpisan početkom ove godine.

Mart 2015. Javni dug Srbije iznosi 24,2 milijarde evra i za milijardu evra je veći nego na kraju januara ove godine, objavila je Uprava za javni dug.

Suficit budžeta Srbije, u prva dva meseca ove godine, iznosio je 1.9 milijardi dinara.

Februar 2015. Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da od početka ove godine Srbija nema budžetski deficit i naveo da je to prvi put u novijoj istoriji.

 Bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je danas Srbiji trogodišnji aranžman iz predostrožnosti.

– Šta predviđa Fiskalna strategija. Srbija će prema projekciji Minstarstva finansija u ovoj godini imati pad bruto domaćeg proizvoda od 0,5 odsto, a u 2016. i 2017. se očekuje rast od 1,5 i 2%.

Decembar 2014. Skupština Srbije usvojila je u četvrtak rano ujutro budžet za 2015. koji predviđa prihode od oko 7,6 milijarda eura, a rashode od 8,9 milijarda, uz deficit od 1,3 milijarde eura.

– Rashodi budžeta za 2015. godinu biće smanjeni za 2,8 odsto u odnosu na iznos predviđen rebalansom budžeta za 2014. godinu, dok će predviđeni ukupni prihodi od 924,4 milijarde dinara biti veći za tri odsto od iznosa predviđenog rebalansom ovogodišnjeg budžeta.

– Izmenama Zakona o akcizama naplata akciza će se obavljati svakog meseca, umesto na tri meseca, što će omogućiti predvidivost u prihodima budžeta.

Usvojene su i izmene Zakona o budžetskom sistemu kojima se predviđa da plate u javnom sektoru neće moći da se povećavaju dok masa zarada ne bude ispod sedam odsto BDP-a, a penzije dok ukupan iznos za isplatu ne bude ispod 11 odsto BDP-a. Usvojene su i izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojima se povećavanje penzija usklađuje za Zakonom o budžetskom sistemu i budžetom.

Poslanici su usvojili i Zakon o davanju državnih garancija po zaduženju “Srbijagasa” do 200 miliona dolara za održanje tekuće likvidnosti, zatim Zakon o pretvaranju obaveza “Er Srbije” od 162 miliona evra u javni dug (zaostali dugovi “Jat Ervejza”) i predlog zakona o stend-baj kreditu od 200 miliona evra za Agenciju za osiguranje depozita od Evropske banke za obnovu i razvoj.

Oktobar 2014. Manje plate i penzije od 1. novembra, budžetski deficit 225 milijardiMinistar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da će smanjenje plata i penzija biti privremeno i delimično i da će stupiti na snagu 1. novembra, a uticaće na plate i penzije koje se isplaćuju u decembru.

– Zakoni o rebalansu budžeta za 2014. godinu i obračunu umanjenja plata i penzija juče su ušli u skupštinsku proceduru i biće usvojeni po hitnom postupku.

 Usvojen rebalans budžeta za 2014. godinu.

– Javni dug Srbije je na kraju avgusta ove godine iznosio 21,88 milijardi evra, što je 67,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je Ministarstvo finansija.

Avgust 2014. Javni dug Srbije na kraju jula 2014. bio je 20,94 milijarde evra, što je 64,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilio je Ministarstvo finansija Srbije.

Jul 2014. Ministar finansija Lazar Krstić podneo je ostavku na tu funkciju, a kao razlog za to naveo je neslaganje s Vučićem oko visine smanjenja plata i penzija.

– U Briselu se održava međunarodna donatorska konferencija za novčanu pomoć Srbiji zbog majskih poplava. Srbija očekuje oko 100 miliona evra pomoći od Evropske unije.

 Direktor vladine Kancelarije za obnovu štete od poplava, Marko Blagojević, izjavio je da je ukupna procenjena šteta oko 1,7 milijardi evra, dok se oko 250 miliona evra očekuje od donatora.

Jun 2014.  Ministarstvo finansija objavilo da neće uskoro biti povlačenja solidarnog poreza.

 Usvojen Zakon o potvrđivanju finansijskog ugovora između Republike Srbije i Evropske investicione banke na projektu „Rehabilitacija i bezbednost puteva”. Ukupni iznos kredita je sto miliona evra.

 U Skupštini je donesen Zakon o potvrđivanju sporazuma o zajmu između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj u okviru projekta „Rehabilitacija i bezbednost puteva”. Ukupan iznos zajma je sto miliona evra.

– U Narodnoj skupštini je usvojen Zakon o potvrđivanju sporazuma o zajmu između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.  Ukupan iznos kredita je 73.800.000 evra.

Maj 2014. Usvojen Zakon o potvrđivanju sporazuma o zajmu između Vlade Srbije i Vlade Emirata Abu Dabija. Država Srbija je od Vlade Emirata pozjamila milijardu američkih dolara.

– Skupština Srbije razmatra predložene izmene fiskalnih zakona. U nastavku sednice na dnevnom redu Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu od milijardu dolara između Vlade Srbije i Vlade Emirata Abu Dabi Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Januar 2016. Na listi zemalja najboljih za poslovanje američkog biznis magazina Forbs od zemalja regiona najbolje su plasirane Slovenija i Makedonija, a najslabije Srbija.

Decembar 2015.Vojvođanski sekretar za lokalnu samoupravu Branislav Bugarski ocenio je da bi Nacrt zakona o finansiranju lokalne samouprave trebalo povući. Bugarski je za Radio-televiziju Vojvodine rekao da se Nacrtom zakona smanjuju prihodi lokalnih samouprava od zarada zaposlenih za 30 odsto.

Decembar 2015 .Januar 2015. Na listi zemalja najboljih za poslovanje američkog biznis magazina Forbs od zemalja regiona najbolje su plasirane Slovenija i Makedonija, a najslabije Srbija.

Decembar 2015.Stalna konferencije gradova i opština zatražila je da se iz javne rasprave povuče Nacrt zakona o finansiranju lokalne samoupave.

Decembar 2015. Fiskalni savet upozorio je da su napravljene ozbiljne slabosti u planiranju i izvršenju budžeta Srbije za 2015. godinu.

Decembar 2015. Naredne godine Fiskalnom strategijom predviđeno je smanjenje broja zaposlenih u sektoru države za čak 35.000 ljudi u odnosu na broj iz decembra 2014, piše Nova ekonomija.

Decembar 2015.  “Ne zna se kome ide 300 mil.€ iz budžeta”. Fiskalni savet ocenio je da se budžetom za sledeće godinu otišlo korak u nazad i da je netransparentniji nego za ovu

Decembar 2015. Fiskalni savet ocenio je i da dosadašnji rezultati pokazuju da će biti teško ostvariti fiskalnu konsolidaciju, kao i predviđenu uštedu u budžetu za sledeću godinu, jer su glavne poluge iscrpljene.

Decembar 2015.  Bord izvršnih direktora MMF-a potvrdio je na današnjem sastanku u Vašingtonu pozitivnu ocenu Srbiji nakon treće revizije aranžmana.

Decembar 2015. SKGO: Nacrt zakona o finansiranju lokalne samouprave, koji predviđa da opštine dobijaju 50 umesto 80 odsto od poreza na zarade, za gradove i opštine nije prihvatljiv.

Decembar 2015.  U narednim godinama plate i penzije biće zamrznute, ili možda kao u 2016. da nešto porastu, u svakom slučaju, sporije od rasta BDP-a, kaže Pavle Petrović iz Fskalnog saveta.

Oktobar 2015. Razjašnjenja Dušana Pavlovića u vezi ovogodišnjeg napretka Srbije na listi Doing Bussines Svetske banke. Ova lista prvenstveno meri udaljenost svetskih privreda od idealnih uslova poslovanja (koji ne postoje nigde u svetu). Pokazuje se samo ko je iza koga. Ne vidi se koliko je privredna regulativa zaista povoljna za poslovanje, tj. koliko se privrede razlikuju u uslovima poslovanja.

Januar 2016. Sosijete Ženeral banka očekuje u sledećoj godini dalji rast privrede, najviše kao rezultat rasta izvoza, potrošnje i većeg obima ulaganja.

Januar 2016. U Direkciji za istraživanje Unikredit banke u Beču predviđaju rast BDP Srbije od 1,7%

Decembar 2015 “Budžet za sledeću godinu ima određene nagazne mine, a to su pre svega preduzeća u restrukturiarnju i racionalizacija državne uprave. U zavisnosti od toga videćemo da li će ovako koncipiran budžet biti realizovan ili će do doći do odstupanja u projekciji budžetskog deficita”, rekao je Đogo

Novembar 2015. Srbija će imati privredni rast od 0,5 odsto u 2015. i 1,5 odsto u 2016. godini, što je sa izuzetkom Hrvatske najniža stopa u regionu i ispod rasta u EU, objavio je Međunarodni monetarni fond. Izveštaj možete naći na ovom linku.

Decembar 2015. Ekonomista Miroslav Prokopijević ocenio je da je loše što se u budžetu za 2016. godinu nastavlja transfer sredstava iz privatnog sektora u državni. A to se, kaže on vidi po povećanju akciza. “To je loše, jer budžet daje karakter neproduktivnog, pošto sredstva iz privatnog, produktivnijeg i efikasnijeg sektora premešta u državni, manje efikasan sektor”.

Decembar 2015.Branko Kovačević, dekan Elektrotehničkog fakulteta, predsednik Akademije inženjerskih nauka Srbije, kaže da bi šteta od prodaje Telekoma bila neprocenjiva.

Decembar 2015.“Odluka Feda (da poveća kamate) nije dobra za nas … novi rast doalra povećaće javni dug Srbije.” Valutna tržišta ne funkcionišu tako.

Novembar 2015. Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen izjavio je da je Srbija na pravom putu, ali da su za veći veći rast potrebne dublje reforme, te da je budžet za sledeću godinu prilika da vlada pošalje signal da je napravljen korak u pravom smeru.

Ministar finansija Dušan Vujović želi da proda “Telekom” da bi se refinansirali nepovoljni krediti – rekao je u Kraljevu Bojan Pajtić, predsednik DS-a i dodao da se Vučić u protekle tri godine zaduživao 102 evra u sekundi.

Svake godine u Srbiji otkrijete neki skelet u ormanu u vidu zaostalog duga za koji niste znali, što je materijalizacija fiskalnih rizika, slikovito je opisao svoj utisak šef kancelarije MMF u Beogradu Kim Deheng, upozorivši da se to mora kontrolisati, inače se napor da javni dug i finansije budu održivi neće isplatiti.

– Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović ocenio je da je neophodno završiti posao na strukturnim reformama kako bi se mogao izvesti zaključak da je Srbija u zoni ekonomske stabilnosti. Vlahović je ocenio da je drastični rast javnog duga nastao finansiranjem neefikasnosti sistema kao posedice odlaganja strukturnih reformi i dodao da kratkoročne mere fiskalne konsolidacije ekonomisti ne smatraju ekonomskom merom ako nisu u funkciji sveobuhvatnih strukturnih reformi.

– Javni dug će prema prognozi MMF-a u Srbiji nastaviti da raste pa će u 2015. iznositi 76,7 odsto, a naredne godine 78,4 procenata. Ostale ekonomije jugoistočne Evrope imaju manji dug, pri čemu posle Srbije najviši dug ima Crna Gora (73,8 odsto). Srbija će imati privredni rast od 0,5 odsto u 2015. i 1,5 odsto u 2016. godini, što je sa izuzetkom Hrvatske najniža stopa u regionu i ispod rasta u EU.

Oktobar 2015. Radna grupa Nacionalnog konventa o EU ocenila je kao dobar nacrt programa reforme javnih finansija za period 2016-2020, koji će vlada usvojiti sledeće nedelje, saopštio je danas Nacionalni konvent o EU.

Avgust 2015. Analitičari u Srbiji predviđaju da će se rast BDP-a do kraja godine kretati u rasponu od 0,5 do jedan odsto.

– Srbija može da očekuje da će ova revizija MMF proći na zadovoljavajući način za nas, kaže Radojko Obradović iz Instituta za javne finansije.

Ana Trbović je uverena da će MMF prihvatiti zahtev za povećanje plata i penzija prihvatiti, iako, kako primećuje, to nije “najmudriji potez”. Zato joj se i čini da bi bilo mudrije da nastavimo reformu javnog sektora a da se za povećanja zarada opredelimo u nekom drugom trenutku.

U ovom trenutku ne bi trebalo povećavati plate i penzije, kaže član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmarkov.

Jul 2015. Povećanje plata i penzija biće simbolično, jer vlada hoće da pokaže da se ide u dobrom pravcu. Ipak, potrebno je do kraja sprovesti reforme, kaže Saša Đogović.

Fiskalni savet ocenio je da se i pored znatnog umanjenja u ovoj godini, Srbija još uvek ne nalazi u grupi evropskih zemalja sa niskim budžetskim deficitom.

 Taj smanjeni deficit ne znači da je Srbija izašla iz krize i da ćemo mi živeti bolje, bez obzira na to kako to vlast predstavlja. Samo sa podizanjem proizvodnje možemo da očekujemo realnu osnovu i za povećanje plata i za bolji standard”, rekao je Savić.

Svako trajno povećanje, što bi se desilo povećanjem plata i penzija, predstavljalo bi problem, jer bi u 2016. otežalo put ka održivom deficitu od tri odsto bruto domaćeg proizvoda, zaključio je ekonomista Goran Nikolić.

– Fiskalni savet upozorio je da smanjenje rashoda na račun kapitalnih investicija nije dobra vest i da nedovoljno ulaganje u infrastrukturu šteti privrednom rastu.

Jun 2015. Neuobičajeno veliki rast neporeskih prihoda u budžet Srbije u prva četiri meseca 2015. godine omogućen je novim zaduživanjem javnih preduzeća. Umesto da se takvi krediti iskoriste za kapitalne investicije, oni su iskorišćeni za uplatu u budžet da bi se smanjio budžetski deficit.

Jun 2015. Fiskalni savet optužio EPS za nenamensko trošenje para od kredita Svetske banke. Pozajmicu od oko 7 milijardi dinara, uplatili u budžet kao neporeski prihod.

Jun 2015. Prokopijević: Vučićeva najava povećanja penzija i plata – besmislica

April 2015. U javnom sektoru samo tokom prošle godine zaposleno je najmanje 20.000 novih kadrova, uprkos važećoj zabrani o novim zapošlјavanjima do 2016. godine, pokazuje istraživanje Danasa. Sabirajući podatke koje su novinari Danasa dobili od ministarstava, na određeno i neodređeno u 2014. primlјeno je 7.554 novih lјudi u javni sektor, a 12.383 njih je radno angažovano po ugovorima o delu i o privremenim i povremenim poslovima zbog povećanog obima posla, što je ukupno 19.937.

April 2015. Problem slabe naplate poreza se nastavlјa: privredna aktivnost se gasi, što ostavlјa državu sa manje novca od očekivanog. U januaru i februaru su rezultati bili dobri, jer su računati budžetski prihodi u vidu dividendi od javnih preduzeća, nadokanda za frekvencije, i prihodi po osnovu smanjenja zarada u javnim preduzećima i lokalnim samoupravama. Tih jednokratnih prihoda neće biti u ostatku godine.

April 2015. Fiskalni savet dokazuje da država u kojoj rashodi za kredite iznose šest milijardi evra ne može da sanja o povišicama plata i penzija

April 2015. Izjava ministra finansija Dušana Vujovića da je Međunarodni monetarni fond priznao da je pogrešio u prognozi deficita Srbije, naišla je na skeptičan prijem u stručnoj javnosti – ne zato što podaci o boljim prihodima i manjim rashodima budžeta nisu tačni, već zato što, kako kažu – nije MMF taj koji je pogrešio.

April 2015. Prostor za povećanje plata i penzija manji je nego što se najavljuje, i sa ekonomskog stanovišta ne treba računati na njihov rast pre 2017. smatraju ekonomisti.

April 2015. Pre desetak dana se država zadužila 200 miliona evra kod Agencije za sanaciju banaka, da bi se pokrili gubici državnih banaka i to tako što su se ispumpavala sredstva tih banaka, umesto da se ona upravo traži od onih koji su unesrećili te banke, a na taj način indirektno i celu ovu zemlju.

April 2015. Makroekonomski podaci MMF-a za Srbiju do 2020 godine.

April 2015. Ako se fiskalni rezultati pokažu dobro i u narednim mesecima bilo bi bolje da se taj novac umesto za plate koristi za slučaj da “se isklizne” u strukturnim reformama.

April 2015. U prvom kvartalu prisutni su i neki privremeni faktori koji su takođe uticali na smanjenje deficita, kao što su vanporeski prihodi koji su bili veliki zbog uplate dividendi javnih preduzeća koje se odnose na celu godinu.

Mart 2015. Prema podacima NBS spolјni dug Srbije iznosio je 26.029,9 miliona evra, na kraju 2014 godine. U odnosu na kraj 2013 godine povećan je za 284,1 miliona evra, dok je u odnosu na novembar smanjen za 328,5 miliona

Mart 2015. Zašto smanjivanje penzija nije po Ustavu

Mart 2015. MMF nikada nije sam tražio da budu smanjene plate i penzije

Mart 2015. Efekti smanjenja penzija na budžetski deficit.

Mart 2015. Do suficita u budžetu je došlo zbog toga što je “Telekom” ranije uplatio dividendu državi, ali i zato što su u budžetu smanjeni kapitalni rashodi, a poljoprivrednicima je odložena isplata određenih primanja rekao je Goran Radosavljević.

Mart 2015. Obnavljanje stabilnosti finansijskog sektora i sporovođenje strukturnih reformi su od najveće važnosti za srpsku ekonomiju i jedan od tri stuba novog aranžmana s MMF-om koji je odobren 23. februara, naglasio je Deheng.

Mart 2015. U prva dva meseca 2015. vrednost javnog duga u Srbiji povećana za preko milijardu evra (tri odsto BDP-a) samo zbog rasta dolara prema evru.

Mart 2015. Od 75 država koje je Blumberg uvrstio u analizu stanja tekućih plaćanja, što je najšire merilo trgovine robom i uslugama, 39 država sveta, među kojima je i Srbija, u ovoj godini će evidentirati deficit tekućih plaćanja.

Mart 2015. Ekonomista Milojko Arsić izjavio je danas da se procenjuje da će javni dug Srbije na kraju 2015. biti oko 77 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a za zajedno sa dugom lokalnih zajednica biće oko 79 odsto.

Mart 2015. Da li su mere štednje pravi lek za “obolele” javne finansije Srbije

Februar 2015. Najbolja raspoloživa antirecesiona mera je povećanje javnih investicija, koje bi u ovoj godini trebalo povećati sa tri na 3,5% BDP-a, objavio je Fiskalni savet.

Februar 2015. „Mere štednje bez investicija neće smanjiti javni dug, to smo videli proteklih 13 meseci, javni dug je porastao za 3,3 milijarde evra što je najveći javni dug u istoriji“, navodi Radosavljević.

Februar 2015. Bivši ministar finansija Lazar Krstić odbio je prošle godine nekoliko ponuda banaka da zameni rizične državne kredite u dolarima u povoljnije pozajmice u evrima. Posledice Krstićeve odluke jeste da je od oktobra prošle godine do danas naš javni dug samo zbog skoka dolara u odnosu na evro uvećan za oko 783 miliona evra.

Februar 2015. Javni dug Republike Srbije se uvećava 92 evra svake sekunde, oko 330.000 evra na sat ili oko 7.965.000 evra dnevno, saopštio je Institut za industrijske odnose, pozivajući se na računicu izvedenu na osnovu podataka s kraja novembra prošle godine.

Februar 2015. Srbija će oštre mere štednje morati da sporovodi i u 2018.-toj, jednu godinu duže nego što to propisuje plan fiskalne konsolidacije Vlade Srbije, ocenio je u svojoj analizi Fiskalni savet.

Februar 2015. Fiskalna pravila (javni dug do 45% BDP-a i ciljni godišnji fiskalni deficit u srednjem roku od 1% BDP) su zakoni koje niko ne poštuje

Februar 2015. Srbija na korak do bankrota. Republika Srbija dužna je blizu 23 milijarde evra, što iznosi preko 70 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP).

Februar 2015. Fiskalni savet: Javni dug 2018. preko 83% BDP-a. Trogodišnji plan štednje koji je donela Vlada Srbije u načelu je dobar, ali će štednja morati da se nastavi i u 2018.

Decembar 2014. Jedina ušteda je napravljena na platama i penzijama. Ali, iako je Vlada uzela novac od građana, nije htela da se odrekne svojih diskrecionih rashoda. kaže u intervjuu za Istinomer ekonomista Goran Radosavljević, profesor javnih finansija na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA)

Presipanje iz šupljeg u prazno. S jedne strane uzimate RFZO-u i prebacujete Fondu PIO, da biste onda to što ste uzeli vratili iz budžeta. Tako da sada imamo dva fonda sa gubitkom koje moramo da plaćamo iz budžeta, a da nijedan nismo finansijski konsolidovali.

Subvencije su na potpuno istom nivou kao i u planu za 2014. godinu. To što smo ove godine potrošili 12-13 milijardi više nego što je planirano, govori da to može da se desi i u narednoj godini. I dalje su subvencije privredi velike. Taj novac niko ne kontroliše. Ne postoji nijedan izveštaj o efektima trošenja tog novca.

U narednoj godini planiramo da se zadužimo sedam milijardi evra. Za otplatu kamata i glavnica potrošićemo pet milijardi, dok ćemo dve milijarde upotrebiti za pokrivanje deficita. Tako država planira da se na međunarodnom tržištu, sa eurobondovima, zaduži za 1,5 milijardi evra. Arapski kredit je oko 1,7 milijardi evra, a ostale četiri milijarde evra obezbedićemo prodajom domaćih hartija od vrednosti. Ali, pitanje je šta će biti ako ostanemo bez arapskog kredita.

Decembar 2014. Budžet za 2015. godinu donosi važne mere za trajno smanjenje javnih rashoda za 600-650 mln evra. Najvažnije mere se odnose na smanjenje izdvajanja za penzije i plate u javnom sektoru i obustavlјanje izdavanja novih garancija za pokrivanje gubitaka javnih i državnih preduzeća. Međutim, još uvek ne postoje precizni planovi za smanjivanje zaposlenosti u javnom sektoru, niti za reformu javnih preduzeća, što može da ugrozi ostvarenje planiranih cilјeva. Preliminarne projekcije Fiskalnog saveta pokazuju da se učešće javnog duga u BDP-u ne smanjuje pre 2018. godine.

Oktobar 2014. Rebalans budžeta za 2014. godinu je prvi korak u trogodišnjem programu fiskalne konsolidacije. Predloženi rebalans ukazuje na to da će stvarni deficit Republike u 2014. iznositi oko 300 mlrd dinara iako je u samom Predlogu zakona prikazana njegova znatno manja vrednost od 225 mlrd dinara, koja ne uklјučuje (a trebalo bi) sve troškove koje Republika ima usled lošeg poslovanja državnih i javnih preduzeća i banaka. Najbitnija fiskalna mera koja se predlaže uz rebalans je umanjenje penzija i plata u javnom sektoru. Ocenu Fiskalnog saveta rebalnsa budžeta  za 2014. godinu možete naći ovde.

Jul 2014. Fiskalna kretanja u 2014. godini i osnovne preporuke Fiskalnog saveta za rebalans budžeta i srednjoročno prilagođavanje 2015-2017. godine.

Decembar 2014. 900.000 radnika iz privatnog sektora finansira primanja skoro 2.500.000 ljudi od toga čak 780.000 zaposlenih u javnom sektoru i 1.700.000 penzionera.

Decembar 2014. Budžet i rebalans – evo kako će biti utrošene sve pare građana Srbije

Oktobar 2014. Fiskalni savet: Gde su drugi štedeli i šta Srbija treba da uradi?

Oktobar 2014. Fiskalni savet doveo u pitanje Vujovićev plan postepene štednje

Oktobar 2014. Predloženim smanjenjem penzija i plata neće se uštedeti toliko da dogodine opet u ovo vreme ne pričamo o oštrijim merama, kaže dr prof. Milojko Arsić.

Septembar 2014. Budžetska rupa je sve veća i veća, upozorava Fiskalni savet. Fiskalni savet danas je upozorio da bi deficit budžeta Srbije u 2014. godini mogao iznositi 8,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je više od planiranog.

Septembar 2014. Međunarodni monetarni fond za Srbiju dogodine prognozira privredni rast od jedan odsto, inflaciju od 3,4 odsto i nezaposlenost od 21,8 odsto, čime je naša zemlja dospela u sam vrh evropskih neslavnih rekordera

Jul 2014. Fiskalni savet Srbije ocenio je danas da je Srbiji potrebno smanjenje penzija i plata u javnom sektoru od 15 odsto u rebalansu budžeta, jer su te uštede ključne za uspeh fiskalne konsolidacije.

Jul 2014. Manje plate i penzije, smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, bolja naplata poreza i reforma penzionog sistema, uslovi su koje bi Međunarodni monetarni fond (MMF) postavio Srbiji da bi joj odobrio trogodišnji aranžman

Jul 2014. Nama je najveći pritisak održavanje spoljne likvidnosti i to upravo u godinama koje dolaze. Pogotovo su kritične 2016. i 2017. kada najviše pristižu kreditne obaveze koje imamo prema inostranstvu. Moguće je da će biti nužno da se uvećaju devizne reserve, jer tome i služi stend-baj aranžman. Trogodišnji aranžman tačno pokriva period kad je najveći pritisak spoljne likvidnosti.

Jul 2014. Naši ekonomisti tvrde da su manje plate i penzije, smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, bolja naplata poreza i reforma penzionog sistema, uslovi su koje će Međunarodni monetarni fond postaviti Srbiji da bi joj odobrio trogodišnji aranžman.

Jul 2014. Ekonomski stručnjak Vladimir Gligorov oglasio se autorskim tekstom povodom aktuelne situacije sa javnim finansijama u Srbiji.

Jul 2014. Urednik časopisa „Makroekonomske analize i trendovi” (MAT) izjavio je da je za pet meseci ove godine budžetski deficit 115 milijardi dinara, što je dve trećine od planirang ukupnog ovogodišnjeg deficita od 183 milijarde dinara.

Jul 2014. Autor MAT-a, Stojan Stamenković, objavio da je za prva četiri meseca 2014. neto priliv stranih investicija bio je 200 miliona evra, što je manje nego u istom prošlogodišnjem periodu. Uz to, on je izneo procenu da je za održavanje rasta BDP-a neophodno da godišnji priliv stranih investicija bude 1,6 milijardi evra.

Jun 2014. Stručnjaci Ekonomskog fakulteta u Beogradu procenili da bi javni dug ove godine mogao da dostigne 70 odsto bruto društvenog proizvoda. Profesori su saglasni da će, ako se ne preduzmu hitne mere štednje i fiskalne konsolidacije, deficit nastaviti da raste kao i javni dug.

Jun 2014. Srbija će ove godine imati najveći budžetski deficit u Evropi, a od početka godine primjetan je pad u prihodima od poreza i akciza. Najveći problemi ekonomije su velika nezaposlenost, zaduženost i nelikvidnost, ali i visok procenat problematičnih kredita koji dostižu čak 30 posto ukupnih bankarskih pozajmica.

Jun 2014. Fiskalni savet je izašao u javnost sa procenom da bi budžetski deficit u ovoj godini mogao da bude 8,7 odsto bruto društvenog proizvoda. Kao glavni razlog za takvo stanje navode se manji prihodi u budžetu.

Mart 2014. Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da će taj zajam biti potrošen na tekuće izdatke, odnosno na plate i penzije. Po njemu, mi nismo u situaciji da forsiramo razvojne planove.

Komentari posetilaca

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja sa * su neophodna.

*