Subvencije i ulaganje u naučnu delatnost

Strategija razvoja obrazovanja do 2020. predviđa povećanje ulaganja u obrazovanje sa 4,5% na 6% BDP-a, ali je pitanje koliko je to realno u uslovima opšte štednje. Kako je premijer A. Vučić najavio u svom ekspozeu, vlada će pored povećanja ulaganja u obrazovanje, raditi na tome da „nizom mera i izmenama i dopunama Zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti uspostavi novi model finansiranja po ugledu na ostale razvijene zemlje u svetu”. Ovo obećanje je u radu prošle Vlade ocenjeno kao neispunjeno.

Delimično ispunjeno
  • Obećanja
  • Analiza
    stanja
  • Reakcije
    javnosti

Februar – mart 2014: SNS je istakao da će se truditi da u narednom periodu, u skladu sa finansijskim mogućnostima, poveća broj studenata koji dobijaju državne stipendije.

–SPS je u kampanji naglasio da će nastaviti i proširiti program podele besplatnih udžbenika za učenike osnovne škole.

Decembar 2015: Minsitar prosvete Srđan Verbić izjavio je da nauka u Srbiji treba da postane još bolja i prepoznatija u svetu, ali istovremeno da bude primenjena kako u privredi, tako i kada je reč o donošenju odluka na najvišem nivou i poručio da dve ključne reči treba da ilustruju nauku u narednom periodu – izvrsnost i relevantnost.

- Povratak mladih istraživača koji su doktorirali na stranim univerzitetima i finansiranje manjih projekata kojima rukovode, uvođenje istraživačkih viza, drugačija mreža naučnih institucija, finansiranje na osnovu uspeha, posebno u međunarodnom okruženju i na osnovu ocene stranih stručnjaka… Ovo su samo neki od planova Ministarstva prosvete i Vlade Srbije, zacrtani u Nacrtu Strategije naučnog i tehnološkog razvoja Srbije za period od 2016. do 2020. godine.

Srbija ima mnogo potencijala za inovacije u svim oblastima života i treba da se u tom pravcu orjentiše radi unapređena poslovanja, poručeno je na panelu povodom završetka Programa podrške inovacijama u Srbiji koji je sproveo fond za inovacionu delatnost uz podršku EU i Svetske banke. Četvorogodišnji Program podrške inovacijama u Srbiji, koji se zatvara ovog meseca, imao je za svrhu podsticanje inovativnog preduzetništva radi unapređenja konkuretnosti preduzetničkog sektora i dugoročnih izgleda za rast Srbije, kao i poduzanje svesti o tehnološkom razvoju i inoviranju u ekonomiji.

Novembar 2015: U rektoratu Univerziteta u Kragujevcu održana je tribin pod nazivom “Istraživanje za inovacije” u okviru javne rasprave o Strategiji naučnog i tehnološkog razvoja do 2020. na kojoj je učestvovao i ministar prosvete Srđan Verbić. Prema rečima ministra Verbića, potrebno je stvoriti veze, pre svega između nauke i privrede, povezati se naučnicima u dijaspori, ali i sa onima koji rade u civilnom sektoru. On je naglasio da su pored zakonskih rešenja potrebni i novi izvori finansiranja.

- Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić ocenio je da je premalo da za četiri godine postoji jedan konkurs za naučno-istraživačke projekte i najavio da će to biti promenjeno sledećom strategijom za period od 2016. do 2020. godine.

- Na osnovu Zaključka Odbora za javne službe Vlade Republike Srbije od 13.11.2015. godine, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u periodu od 16. novembra do 05. decembra 2015. godine, sprovodi javnu raspravu o Predlogu strategije naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srbije od 2016. do 2020. godine – Istraživanje za inovacije. Tekst Predloga strategije naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srbije od 2016. do 2020. godine – Istraživanje za inovacije možete preuzeti ovde.

- Naučnice Jelena Aleksić, Ljubica Davidović i Tamara Saksida ovogodišnje su dobitnice nacionalnih stipendija u okviru međunarodnog programa “Za žene u nauci”. Ove stipendije se peti put za redom dodeljuju u našoj zemlji. One su nagrađene za svoj izuzetan naučnoistraživački rad u oblastima matematičke analize, teorije struna i kvantne teorije i imunologije.

Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Vera Dondur sastala se predstavnicima Centra za promociju nauke. Na sastanku je istaknut značaj promocije nauke za sve delove društva, a naročito za naučnu zajednicu.  

- Ministar posvete Srđan Verbić i ambasador Republike Italije u Beogradu Đuzepe Manco, kao i rektori beogradskog, novosadskog i italijanskog univerziteta „Roma tre” potpisali su u Rektoratu Univerziteta u Beogradu je nekoliko sporazuma između Srbije i Italije u oblasti naučne i tehnološke saradnje. Reč je o 24 projekta iz oblasti prirodnih nauka, zdravlja, poljoprivrede i tehnologije hrane, zaštite i razvoja životne sredine, informacionih i komunikacionih tehnologija, nanotehnologije, biotehnologije i dr. 

Oktobar 2015: Naučno-tehnološki park “Beograd”, nakon 26 godina, zvanično je otvoren. Za naredne tri godine u taj prostor treba da bude smešteno 80 preduzeća i više od 30 start-ap kompanija sa oko 1.000 mladih zaposlenih ljudi, uključujući i više od 100 povratnika.

- Ministar prosvete Srđan Verbić rekao je da će zainteresovane kompanije kada se pojave u Naučno-tehnološkom parku “Beograd” videti koje su njegove funkcije i napomenuo da se za Park prijavilo 19 kompanija.

- Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić najavio je da će za par meseci u Beogradu biti osnovana organizacija za razvoj obrazovanja u jugoistočnoj Evropi.

- U Naučno-tehnološkom parku Beograd na Zvezdari predstavljen je javni poziv stranim privrednim komorama i predstavništvima za tehnološko-razvojne kompanije koje žele da posluju u tom novom modernom kompleksu

Septembar 2015: Autorski tekst dr Srđana Verbića, ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja povodom izrade Strategije naučnog i tehnološkog razvoja možete pročitati ovde

Naučno-tehnološki park Beograd raspisao je prvi Javni poziv za tehnološko-razvojne kompanije za članstvo u ovom naučno-tehnološkom parku.

Novembar 2014: Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Aleksandar Belić najavio je izradu nove strategije naučno-istraživačkog razvoja i izmene Zakona o inovacionoj delatnosti i o naučno-istraživačkoj delatnosti.

Jul 2014: Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Srđan Verbić, potpisao je sporazum u ime Srbije sa Evropskom unijom, kojim se naša zemlja priključila programu „Horizont 2020”, namenjenog povećanju ulaganja u naučno-istraživačku delatnost.

- Republika Srbija danas se priključila Horizontu 2020 (Horizon 2020), novom okvirnom programu Evropske unije za istraživanje i inovacije. Ministar prosvete Srđan Verbić potpisao je u Briselu sporazum o pridruživanju programu Horizontu 2020 (Horizon 2020), novom okvirnom programu Evropske unije za istraživanje i inovacije sa budžetom od oko 78 milijardi evra.

Državni sekretar Ministarstva prosvete Aleksandar Belić pojasnio je da Srbija ovom programu pristupila retroaktivno od 1. januara 2014. i da se za sredstva se osim naučnika odnosno naučno-istraživačkih organizacija mogu prijaviti mala i srednja preduzeća

Više o samom programu možete pročitati ovde.

April 2014: Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Srđan Verbić, najavio je podizanje kvaliteta obrazovanja, zaustavljanje trenda poklanjanja ocena, reformu ministarstva, ali i veće ulaganje u nauku.

Maj 2014: Ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić poručio je na otvaranju 58. Međunarodnog sajama tehnike i tehničkih dostignuća da Srbiji preti “odliv mozgova” ukoliko ne poveća ulaganje u nauku i razvoj, koje je sada svega 0,3 odsto BDP-a godišnje.

Novembar 2015: Direktor Centra za promociju nauke Nemanja Đorđević izjavio je da Srbiji treba promena odnosa prema nauci i ukazao na to da se za 13.000 istraživača, koji mogu da pruže veliki doprinos privredi i društvu, izdvaja svega 0,35 odsto bruto domaćeg proizvoda. On je naveo da nauci u Srbiji treba pomoći kako bi se vrednovala na pravi način i kako bi se iskoristile sve njene mogućnosti.

- Nekoliko stotina zaposlenih u naučno-istraživačkoj delatnosti protestovalo je u Beogradu tražeći smenu ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđana Verbića. Protest naučnika održan je pod sloganom “naučni rad vodi u glad”

- Sindikat zaposlenih u nauci najavio je danas da će u ponedeljak, 23. novembra održati protest u Beogradu na kom će zatražiti od premijera Srbije Aleksandra Vučića da smeni ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđana Verbića, jer “u svom resoru ne prepoznaje nauku”.

Komentari posetilaca

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja sa * su neophodna.

*