Zaštita prava pacijenata

U predizbornoj kampanji se nije posebno naglašavala ova tema. Prethodna Vlada je usvojila Zakon o pravima pacijenata posle širokog konsultativnog procesa, formirani su i Saveti za zdravlje i imenovani Savetnici u većini opština, te je ovo obećanje ocenjeno je kao ispunjeno. Međutim, postavlja se pitanje daljeg funkcionisanja uspostavljenih instituta odnosno primena ovog Zakona u praksi.

Delimično ispunjeno
  • Obećanja
  • Analiza
    stanja
  • Reakcije
    javnosti

April 2014. Izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i usklađivanjem Zakona o pravu pacijenata sa tim zakonom sva deca će morati da prime obavezne vakcine, osim kada to iz medicinskih razloga nije moguće, a za vakcinisanje neće biti potreban pisani pristanak roditelja.

April 2014: Premijer je u ekspozeu najavio da će ovoj vladi pacijent i njegova prava biti na prvom mestu, da će se brinuti o njemu tako što će ići ka pacijentu, kao i da će smanjiti administraciju i uvesti elektronske zdravstvene knjižice i kartone.

Premijer je u ekspozeu rekao da je reagovanje našeg zdravstvenog sistema neadekvatno i da su mnogi pacijenti diskriminisani takvim sistemom. Aleksandar Vučić je u tom obraćanju rekao da je prvi zadatak vlade uspostavljanje hitne usluge i Službe za primarnu zdravstvenu negu.

Mart 2014: Slavica Đukić Dejanović je ispred SPS-a istakla: „Liste čekanja nisu revidirane i to će biti učinjeno što pre, ali već smo odredili 17 ustanova u Srbiji koje su dobile tačan broj pacijenata za operaciju katarakte i oni moraju biti operisani  ove godine. Već u aprilu videćemo kako se naša odluka sprovodi i koliko je intervencija izvedeno u prva tri meseca. Do kraja godine treba da, zahvaljujući kreditu Svetske banke, donijemo šest linearnih akcelatora, čime ćemo drastično  smanjiti čekanje na zračnu terapiju.”

Januar 2014. Od kraja ove ili početkom naredne godine pacijenti više neće dobijati papirne recepte za lekove u domovima zdravlja, već će lekari recepte elektronski prosleđivati apotekama, najavljuju iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Maj 2015: Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da će do kraja godine svaka filijala PIO fonda i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje biti opremljena rampama i time pristupačna osobama sa invaliditetom.

Februar 2014: Republički fond za zdravstveno osiguranje otvorio je Kancelariju za saradnju sa udruženjima pacijenata i osobama sa invaliditetom. Kancelarija je otvorena u Beogradu.

Februar 2014:  Dr Sanja Zdravković sa KBC Zvezdara je rekla da su zgradi ove ustanove hitno potrebni novi prozori i renoviranje kupatila, kao i da zaposleni sve popravke vrše sami.

- Prof. dr Aleksandra Aranđelović, direktorka KBC Zvezdara, izjavila je da zgrada ne može biti renovirana zbog još uvek nerešenog pravnog statusa.

Oktobar 2014.Istraživanje je pokazalo da institucija savetnika za prava pacijenata ne funkcioniše, jer su savetnici teško dostupni pacijentu i nedovoljno upoznati sa njegovim pravima. Udruženje „Narodni parlament“ je prošle sedmice uputilo rezultate istraživanja Ministarstvu zdravlja, Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i skupštinskom Odboru za zdravstvo, sa preporukama kako unaprediti rad savetnika za zaštitu prava pacijenata.

Oktobar 2014. Prema istraživanju pokrajinskog ombudsmana lokalni zaštitnici prava pacijenata nemaju dovoljne kapacitete za obim i vrstu poslova koje obavljaju.

Novembar 2014. Zakon je mlad, znali smo da je široko postavljen, nivoi nadležnosti nisu jasno postavljeni, suviše je razuđen broj institucija i mesta gde žalba može da se postavi, pa mapa puta žalbe nije precizna. Dosta stvari bi moglo da se koriguje u Zakonu i u podzakonskim aktima kako bi pacijent imao utisak da je prepoznat u sistemu i da je njegova muka ispoštovana i da se svi činioci u sistemu trude da mu olakšaju, navodi Jasmina Tanasić, sekretar Odbora za zdravlje i socijalnu politiku Stalne konferencije gradova i opština.

Jun 2014: Direktor Klinike za oftamologiju Kliničkog centra Srbije, dr Milenko Stojković, rekao je da je sistem po kojem se čeka na operaciju katarakte očiju duboko nepošten i da su „operacije do sada izvođene po principu – dođete prvi i dobijete uslugu”. Kako je najavio, liste će biti promenjene, tako da će prednost dobiti duboko slepi i slabovidi.

Komentari posetilaca

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja sa * su neophodna.

*